Tandvlees of tong verbrand? Enkele tips! | GlamSmile

Tandvlees of tong verbrand? Enkele tips!

Thee slurpen die eigenlijk tóch nog te heet was? Een worstenbroodje verorberen waarvan het korstje al lauw is, maar de vulling allesbehalve? Of gewoon niet kunnen wachten om dat lekkere stukje pizza in je mond te stoppen? Je tong of tandvlees verbranden: het overkomt ons allemaal weleens. Een heel vervelende situatie, want dit kan behoorlijk pijnlijk zijn (en niet alleen tijdens het poetsen).

Wie z’n tong verbrand moet op de blaren zitten

Wat gebeurt er precies als je je tong verbrandt? Je tong bestaat uit tienduizend smaakpapillen, waarvan er een deel (tijdelijk) beschadigd raken als je iets veel te heet in je mond steekt. De gevolgen laten zich voelen: je proeft minder, je papillen zwellen op en worden rood. In het ergste geval krijg je er een pijnlijke blaar op. Blazen voordat je iets eet, je eten voldoende laten afkoelen, … Je kent de trucjes wel, maar wat je moet doen als het kwaad al geschied is?

Verbrande tong of tandvlees: ice ice baby

Als je je tong of tandvlees verbrandt, is afkoelen de boodschap. Je kan naar de kraan spurten om je tong onder stromend water te houden, maar het kan ook ietsje makkelijker: probeer door je mond te ademen, de frisse lucht verzacht de pijn. Daarnaast kun je ook een koud drankje drinken of op een ijsblokje sabbelen. Gebruik nooit brandenwondezalf, die blijft niet zitten én is zeker niet gemaakt om op te eten.

Yoghurt verkoelt en verzacht

Als je yoghurt in je ijskast hebt, dan kan dat ook redding brengen. Het is niet de bedoeling om het potje meteen naar binnen lepelen; nee, laat de yoghurt enkele seconden op je tong liggen. Laat de yoghurt even inwerken op je pijnlijke smaakorgaan voor een maximaal effect. Lust je geen yoghurt? Ook honing heeft verzachtende eigenschappen! Wat je absoluut moet vermijden is zoute en zure voeding of drank (bijvoorbeeld chips of citrusvruchten). Die zal de pijn alleen maar verergeren.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Gratis Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?