Lachtherapie: wat en voor wie?

We kunnen onze emotionele toestand beïnvloeden door middel van onze gezichtsexpressie. Zelfs door een smile te faken, neemt de stress af en we voelen ons beter.

Hoewel je in de zomer wellicht energie en zelfvertrouwen te over hebt, durft de situatie in de winter weleens omslaan. Minder zon betekent minder vitamine D, waardoor je sneller last krijgt van je humeur en je bij momenten je wat slechter kunt voelen. Gelukkig bestaan er allerlei manieren om dit op te lossen, zoals meer bewegen, vitaminesupplementen nemen, of … aan lachtherapie doen. Klinkt dat laatste als een ver-van-je-bedshow of als iets dat je alleen in films verwacht? Toch kan het ook voor jou voordelen hebben!

Lachtherapie: schateren op commando?

Als je lachtherapie een gek idee vindt, dan is dat waarschijnlijk omdat je gewend bent om spontaan te lachen, niet op commando. Een (glim)lach reflecteert namelijk hoe we ons vanbinnen voelen: ben je blij, dan valt dat ook op je gezicht af te lezen. Maar … het werkt ook andersom! We kunnen onze emotionele toestand beïnvloeden door middel van onze gezichtsexpressie. Zelfs door een smile te faken, neemt de stress af en we voelen ons beter.

Een onderzoek door psychologen Tara Kraft en Sarah Pressman gepubliceerd in Psychological Science ondersteunt dat idee. Ze lieten proefpersonen op zo’n manier eetstokjes in de mond nemen dat ze een neutrale gezichtsuitdrukking kregen, of glimlachten. De stokjes waren cruciaal, omdat ze benadrukten hoe de proefpersonen niet ‘uit zichzelf’ lachten, en zelfs niet beseften dat ze het deden. Ook al was hun glimlach geforceerd, de proefpersonen met een lach hadden een lager hartritme nadat ze een stresserende taak volbrachten dan de niet-lachers of deelnemers met een neutrale expressie.

Lachen is levensbelangrijk

Meer lachen is van levensbelang. Het doet de stressniveaus dalen en andere negatieve gevoelens afnemen. Je gaat je beter voelen, omdat je je spieren aan het werk zet, je bloed doet stromen en endorfine vrijmaakt. Lachtherapie speelt daarop in, en is bedoeld om je via ademhalingsoefeningen, spelletjes en lachoefeningen te doen lachen. Denk je dat je je ongemakkelijk zult voelen omdat dit in groep gebeurt? Nee, want er wordt een veilige ruimte gecreëerd om te lachen, zodat iedereen zich comfortabel voelt om zich aan de lach over te geven!


Zonder zorgen je tanden bloot lachen? Onze Smile Consulentes geven je gratis smile-advies!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?