Bleaching: laat jij je tanden witten?

Bleken, bleaching, whitening of je tanden witten: het zijn allemaal synoniemen voor een methode om gele of grijze tanden witter te maken, namelijk via een dieptereiniging van het glazuur. Bleachingmiddelen gaan een chemische zuurstofverbinding aan met de kleurstofmoleculen die door de jaren heen in je glazuur zijn achtergebleven. Laat je je tanden bleken, dan krijgen ze hun natuurlijke kleur terug en eindig je dus met wittere tanden.

Tandverkleuring: de boosdoeners

Koffie, thee, rode wijn, sigaretten en frisdrank: het zijn echte white killers die je tanden geleidelijk aan doen verkleuren. Ook je genen spelen een rol. Net zoals de tint van je huid, de kleur van je haar of het wit van je ogen, is de kleur van je tanden erfelijk bepaald. Tanden zijn opgebouwd uit glazuur, dentine (tandbeen) en pulpa (weefsel). De kleur van je tanden hangt voornamelijk af van de kleur en dikte van de dentine. Die verschilt bij iedereen, waardoor de ene van nature wittere tanden heeft dan de andere.

Is tanden witten een oplossing?

Heb je te maken met extrinsieke verkleuringen? Dan kom je in aanmerking voor whitening of bleaching. Extrinsieke verkleuringen zijn verkleuringen aan de buitenzijde van de tand. Ze ontstaan bijvoorbeeld door de voedingsmiddelen en dranken die we hierboven vermeldden of door ouder worden.

Zitten de verkleuringen aan de binnenkant van je tand (intrinsieke verkleuringen)? Dan is je tanden laten witten jammer genoeg geen optie. Maar niet getreurd, je kunt je gebit wel witter maken met porseleinen veneers of facings: dat zijn flinterdunne schildjes die we op je tanden plaatsen.

Bleaching en facing: de verschillen

Tanden witten

  • Maakt je tanden witter, maar aan de vorm en positie kun je niets veranderen.
  • Je kunt geen wittere tanden krijgen dan je oorspronkelijke (natuurlijke) kleur.
  • Werkt alleen bij extrinsieke verkleuringen.
  • Kan tijdelijk zorgen voor gevoelige tanden.
  • Omdat oudere mensen doorgaans minder glazuur hebben, is het effect bij hen minder groot.
  • Het effect blijft maximaal één jaar.

Porseleinen facings

Tanden witten: doe het niet thuis

Een laatste tip: ga niet zelf aan de slag om je tanden te witten. Met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes of natuurlijke witmakers boek je meestal weinig resultaat. De kans dat je de toestand van je gebit verergert is bovendien groot.

Eens kijken wat voor jou de beste optie is? Neem gerust contact op voor meer informatie.

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?