Complimentjes geven … én krijgen

Reageer jij altijd ongemakkelijk op complimenten of durf je er zelf geen geven? Dan moet je zeker verder lezen.

Men zegt weleens dat een kinderhand gauw gevuld is. Maar eigenlijk geldt dat voor een volwassen hand evengoed! Denk maar eens terug aan het moment waarop een collega je complimenteerde over je presentatie, je leuke outfit of je nieuwe kapsel. Daar kon je dagen later nog blij van worden, niet? Reageer jij altijd ongemakkelijk op complimenten of durf je er zelf geen geven? Dan moet je zeker verder lezen.

Positieve dingen denken én zeggen

Misschien denk je heel vaak over iemand “Wat ziet zij er goed uit!” of “Dat heeft hij prima gedaan”, maar spreek je die lieve zinnen ook effectief uit? Onthoud hoeveel deugd het doet om een compliment te krijgen en neem je voor om altijd onder woorden te brengen wat je denkt over iemand anders. Eerlijk zijn is natuurlijk wel een must.

Reageren op complimentjes: “dank je” is genoeg!

Veel mensen hebben last met complimenten krijgen. Hun eerste reactie is vaak eerder ontkennend of afwijzend: ze zeggen dat ze niet zó veel moeite gedaan hebben of vinden meteen een negatief puntje om het compliment te ‘counteren’. Klinkt dat herkenbaar? Maak er een erezaak van om gewoon “dank je” te zeggen en te glimlachen. Dat is zoveel beter voor je zelfvertrouwen, en het kost helemaal geen moeite! Door oogcontact te blijven houden, weet je gesprekspartner bovendien dat je reactie gemeend is en dat hij of zij jou echt een plezier heeft gedaan.

Van complimenten word je blij

Complimenten doen je lachen en stralen. Maar als je meteen weer beseft dat je je lippen beter stevig op elkaar houdt omdat je je schaamt over je tanden, is de magie van het moment natuurlijk volledig weg. Misschien kun je overwegen om porseleinen facings te laten plaatsen. Wedden dat je dan pas écht veel complimenten krijgt?

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?