Gun je gevoelige tanden wat rust

Voel je een pijnscheut door je tanden gaan als je te koude dranken drinkt of een te grote hap ijs in je mond neemt? Dan heb je wellicht gevoelige tanden.

Een gezond gebit is de eerste vereiste voor een stralende glimlach waarmee je zelfvertrouwen uitstraalt én die je omgekeerd ook zelfvertrouwen geeft. Maar een gezond gebit is niet alleen om uiterlijke redenen belangrijk. Het heeft eveneens een belangrijke invloed op je algemene gezondheid en welzijn. Voel je een pijnscheut door je tanden gaan als je te koude dranken drinkt of een te grote hap ijs in je mond neemt? Dan heb je wellicht gevoelige tanden, veroorzaakt door teruggetrokken tandvlees of blootgelegd tandbeen door slijtage van je glazuur. Wat je dan het beste kunt doen? Je gebit wat rust gunnen!

Pauze voor je pijnlijke tanden

Dat je je gevoelige tanden beter wat rust gunt, betekent uiteraard niet dat je niet meer mag eten of drinken. Wat het dan wél inhoudt? Om te beginnen beperk je je tot vijf eet- en drinkmomenten per dag. Fruit bevat vaak veel zuren (denk aan sinaasappelen, bijvoorbeeld), dus zelfs zo’n gezonde snack moet deel uitmaken van één van die vijf eetmomenten, en speel je beter niet tussendoor naar binnen.

Koolzuurhoudende dranken?

In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, zijn koolzuurhoudende dranken niet schadelijk voor je gebit. Bruiswater drinken kan dus absoluut geen kwaad! Maar je past beter wel op met koolzuurhoudende dranken die zuren bevatten, zoals frisdranken. Die zuren tasten namelijk je glazuur aan.

Speciale tandpasta voor gevoelige tanden

Je mag er geen wonderen van verwachten, maar speciale tandpasta voor gevoelige tanden kan wel verlichting en bescherming bieden, door een soort ‘barrière’ te creëren over de gevoelige plekken op je tanden.

Even wachten met tandenpoetsen

Misschien heb je de reflex om, als je tijdens een maaltijd pijn hebt aan je tanden, ze meteen na het eten te poetsen? Dat is begrijpelijk. Toch is het beter om een half uurtje te wachten! Te snel poetsen kan de aanwezige zuren namelijk dieper in je glazuurlaag duwen, met alle pijnlijke gevolgen van dien.


Is je glazuurlaag enorm aangetast, en heb je – ondanks onze tips – continu last van gevoelige of verkleurde tanden? Dan kunnen porseleinen veneers een uitweg bieden. Ze beschermen je tanden én geven ze meteen weer een stralend witte kleur. Vraag een gratis adviesgesprek aan bij onze Smile Consulentes.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?