4 redenen waarom glimlachen zo belangrijk is

Zelf glimlachen of zien glimlachen: het heeft een grote impact op de meest uiteenlopende factoren – van je gezondheid tot je communicatie. Lees hoe het werkt!

1. Communicatie verloopt soepeler

Wat je wellicht spontaan al aanvoelt, klopt wel degelijk:glimlachen is een belangrijke vorm van non-verbale communicatie. Een glimlach biedt veiligheid en stelt gerust. Krullen de mondhoeken van je gesprekspartner omhoog of net niet? Daaraan kun je zien of de persoon tegenover jou ontspannen of gespannen is.

We hebben bovendien allemaal de neiging om elkaars gezichtsuitdrukking te imiteren. Zo begrijpen we hoe de ander zich voelt en kunnen we gepast reageren. Als je dat feit voor ogen houdt, besef je dat een glimlach dé basis vormt voor een soepel gesprek. Giet je deze cruciale saus over je conversaties, dan verlopen ze dus positiever en gemakkelijker.

2. Glimlachen is aanstekelijk

Als je iemand ziet geeuwen, is het bijna onmogelijk om niet mee te doen. Een glimlach is al net zo aanstekelijk. Wie lacht, krijgt meestal spontaan een glimlach terug. Met die gezichtsuitdrukking stel je je ontwapenend op, bouw je veel meer positieve connecties op, en maak je je omgeving blij.

3. Je voelt je beter als je glimlacht

Als je blij bent, ga je automatisch glimlachen. Dat is logisch. Maar omgekeerd werkt het ook! Probeer eens te glimlachen als je niet zo goed in je vel zit. Je zult zien dat je je meteen beter voelt – ook al is je glimlach in eerste instantie ‘nep’. Als je glimlacht, maakt je lichaam namelijk endorfine, dopamine en serotonine aan – stuk voor stuk hormonen die je gelukkiger maken en die je stressniveau doen dalen. De productie van die stoffen komt trouwens niet alleen op gang wanneer je zelf lacht, maar ook als iemand anders naar je lacht. Glimlachen is dus gezond!

En wist dat je er jonger en mooier uitziet met een glimlach op je snoet? Dat geeft je vast een mentale boost én meer zelfvertrouwen.

4. Met een glimlach krijg je meer gedaan

Heb je iets mispeuterd? Een lichtjes beschaamde glimlach zorgt ervoor dat mensen je sneller vergeven.

We zijn als mens bovendien altijd op zoek naar aangename en warme contacten, naar iemand die vriendelijk en betrouwbaar is – kortom: naar iemand die glimlacht. Zo ben je bijvoorbeeld meer geneigd om in de winkel iets te kopen van een vriendelijke verkoper dan van iemand die met een grote frons staat te werken. Omgekeerd zul je bij pakweg een klantendienst of aan een receptie sneller hulp krijgen als je glimlacht.

Meestal vinden we mensen aardig als zij ons aardig vinden. Naar iemand glimlachen toont dat je de andere persoon sympathiek vindt, waardoor die jou ook een warmer hart zal toedragen.

Een mooie en mooi verzorgde glimlach

Als een glimlach de basis is, dan is de basis van de basis … je tanden goed verzorgen. Ben je niet tevreden over jouw glimlach? Facings of veneers bieden een duurzame én gepersonaliseerde oplossing, want je kiest zelf de vorm en de kleur van je nieuwe gebit. Kom gerust eens langs voor een vrijblijvend gesprek.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?