Een goede mondhygiëne: zo pak je het aan!

Schone tanden en een frisse adem: de voor de hand liggende kenmerken van een goede mondhygiëne kennen we allemaal. Maar veel mensen beseffen niet dat de conditie van hun mond en tanden een invloed heeft op hun hele lichaam! Frons jij nu ook de wenkbrauwen? Lees dan zeker verder. In dit artikel doen we namelijk uit de doeken waarom het zo belangrijk is om voldoende zorg te besteden aan je gebit én hoe je dat precies doet.

Daarom verdient mondhygiëne extra aandacht

Bacteriën in je mond: goede of slechte zaak?Dat fout poetsen, te weinig poetsen of je tandvlees slecht verzorgen kan leiden tot uiteenlopende mondproblemen, vind je wellicht redelijk logisch. Maar aan boosdoeners zoals dode kiezen of wortelresten, tanden die niet in hun natuurlijke stand staan of vastgeklemd zitten, chronische ontstekingen van het kaakbeen of zwellingen aan het tandvlees zijn ook ernstige gevolgen verbonden voor je algemene gezondheid. Zo kan tandplak vrij spel geven aan bacteriën, die via je bloedbaan organen als het hart en de nieren kunnen aantasten. Vullingen van amalgaam kunnen dan weer een chronische vergiftiging met kwikzilver veroorzaken.

Stap 1: tanden poetsen

Een goede mondhygiëne is dus van groot belang, maar wat betekent dat precies? Om te beginnen moet je je tanden minimaal twee keer per dag poetsen: ’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan.


1

1. Hoe lang tanden poetsen?

Poets je tanden elke beurt gedurende vijf minuten. Da’s langer dan je denkt! Of je elektrisch of manueel poetst, maakt weinig uit, maar die eerste optie heeft het grote voordeel van een timer. Zo ben je zeker dat je je tandenborstel niet te vroeg terug in je beker parkeert.


2

2. Welke tandpasta is het beste?

Neem een tandpasta met fluoride en doe niet te veel op de borstel. Vermijd tandpasta’s met ruwe korrels, omdat ze je tanden kunnen beschadigen.

3

3. Welke tandenborstel kiezen?

Kies een medium tandenborstel met een niet al te grote borstelkop. Dat laatste is belangrijk om ook de kiezen achter in de mond goed te bereiken. Als je zones overslaat, loop je namelijk nog steeds kans op gaatjes! Vervang je tandenborstel als de haarbosjes uit elkaar gaan staan. Dat is meestal na zo'n twee maanden het geval.

4

4. Hoe tanden poetsen?

Om tandplak te vermijden is het zaak om op de juiste manier te poetsen. Het allerbelangrijkste is om systematisch te werk te gaan en een vaste volgorde te hanteren. Zo weet je zeker dat je overal geweest bent met je tandenborstel.

Maak met je tandenborstel korte op en neergaande of cirkelvormige bewegingen. De haartjes van de borstel blijven bij die bewegingen vrijwel op hun plaats. Probeer de haartjes zachtjes in de ruimte tussen de tanden en kiezen te duwen, maar voorkom een (te) grote druk op de borstel.

Besteed extra aandacht aan het gebied op de overgang van tandvlees naar tand. Zet daarom je borstel schuin, onder een hoek van ongeveer 45 graden, op die zone en maak ook daar de beweging op en neer of in een cirkel.

Afbeelding1
Afbeelding2

Stap 2: flossen (zoals het hoort!)

De meningen over de zin of onzin van flossen zijn verdeeld. Flossen maakt wel degelijk deel uit van een goede mondhygiëne, maar het probleem is dat veel mensen hun flosdraad fout gebruiken. Volg even mee.

  • Neem een stukje flosdraad van dertig centimeter. Met een korter stukje maak je het jezelf nodeloos moeilijk.
  • Wikkel de uiteinden losjes om je middelvingers en hou een stukje van drie centimeter flosdraad tussen beide duimen en wijsvingers.
  • Breng de strak gespannen flosdraad via het contactpunt tussen de tanden. Voorkom tandvleesbeschadigingen door de flosdraad heel voorzichtig te bewegen.
  • Trek de flosdraad zachtjes tot onder het tandvlees.
  • Vervolgens trek je de flosdraad van binnen naar buiten tussen de tanden door.
  • Kuis de flosdraad af en pak er opnieuw dezelfde tanden mee aan, maar ga nu voorzichtig met de flosdraad onder de andere kant van het tandvlees.
  • Herhaal deze handeling bij alle tanden, en reinig op dezelfde manier alle andere tandvlakken in de tussenruimten.
  • Goed spoelen, en klaar!

In het begin kan flossen een hele uitdaging zijn én kan je tandvlees gaan bloeden. Dat is echter niets om je zorgen over te maken. Als je dagelijks flost, stopt het bloeden vanzelf.

Afbeelding4
Afbeelding3

Stap 3: regelmatig naar de tandarts

Ga tot slot regelmatig op controle bij je tandarts, liefst zesmaandelijks en zélfs als je nergens last van lijkt te hebben. Zo kun je problemen tijdig laten opsporen en aanpakken.

Goede mondhygiëne, maar geen mooi gebit?

Ben jij overtuigd dat je al een goede mondhygiëne hebt, maar heb je toch nog steeds last van gele, grijze of verkleurde tanden? GlamSmile veneers (ook wel facings of facetten genoemd) bieden een oplossing. We maken deze porseleinen plaatjes op maat en bevestigen ze volkomen pijnloos aan de voorkant van je bestaande tanden. Je kunt er naast de kleur ook de positie en de grootte van je tanden mee corrigeren. Drie vliegen in één klap dus!

Interesse? Vraag gratis advies aan onze Smile Consulenten.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?