Hoe goed je tanden poetsen? | GlamSmile

Hoe goed je tanden poetsen?

Schone tanden en een frisse adem… De uiterlijke kenmerken van een goede mondhygiëne kennen we allemaal, maar dat onze mond en tanden een invloed hebben op ons hele lichaam is ons minder goed bekend.

Foutief of te weinig poetsen en een slechte zorg voor het tandvlees kunnen zorgen voor uiteenlopende mondproblemen, maar kunnen ook ernstige gevolgen hebben voor onze algemene gezondheid. Tandplak kan zorgen voor de vorming van bacteriën die via de bloedbaan organen als het hart en de nieren aantasten.

Ook een aantal andere belangrijke factoren kunnen aan de basis van verschillende ziekten liggen:

  • dode kiezen of wortelresten
  • tanden die niet in hun natuurlijke stand staan of vastgeklemd zitten
  • chronische ontstekingen van het kaakbeen
  • zwellingen aan het tandvlees
  • vullingen van amalgaam, die een chronische vergiftiging met kwikzilver veroorzaken

Het hoeft niet te worden gezegd dat een goede mondhygiëne dus van groot belang is. Daarom geven we graag volgende tips mee:

  1. Poets minimaal twee keer per dag uw tanden,’s ochtends na het ontbijt en ’s avonds voor het slapengaan, gedurende 5 minuten volgens de poetsinstructies die hieronder terug te vinden zijn en flos minstens één keer per dag.
  2. Vermijd tandpasta’s met ruwe korrels, omdat deze de tanden kunnen beschadigen.
  3. Ga regelmatig op controle bij uw tandarts, liefst zesmaandelijks. Zo kunnen problemen tijdig opgespoord en aangepakt worden.

Poets- en flosinstructies

Om tandplak te verwijderen is het noodzakelijk om de tanden te poetsen. Een goede tandenborstel is daarbij belangrijk. Kies een medium tandenborstel met een niet al te grote borstelkop (om ook de kiezen achter in de mond goed te bereiken).

Er bestaan verschillende methoden om de tanden te poetsen. Een veel geadviseerde methode is waarbij u met de tandenborstel korte op en neergaande bewegingen maakt. Het is belangrijk om het gebied op de overgang van tandvlees naar tand goed schoon te maken.

Zet daarom de borstel schuin, onder een hoek van ongeveer 45 graden, op de overgang van tandvlees naar tand. De haartjes van de borstel blijven bij de bewegingen vrijwel op hun plaats. Probeer de haartjes zachtjes in de ruimte tussen de tanden en kiezen te duwen, maar voorkom een grote druk op de borstel. Vervang de tandenborstel als de haarbosjes uit elkaar gaan staan, meestal na zo´n drie maanden.

Neem een tandpasta met fluoride en doe niet te veel op de borstel. Om alles goed te kunnen poetsen is een tijd van ongeveer vijf minuten nodig. Poets de tanden minimaal twee maal per dag, ´s ochtends na het ontbijt en ´s avonds voor het naar bed gaan. Poets zorgvuldig en met korte op en neer gaande bewegingen. Probeer dat systematisch te doen, in een bepaalde vaste volgorde, opdat u niets overslaat.

Poets instructies 1 2 33
Poets instructies 3 4 54

Om goed te kunnen flossen neemt u een stukje flosdraad van 30 cm. Wikkel de uiteinden losjes om de middelvingers en houdt een stukje van 3 cm flossdraad tussen beide duimen en wijsvingers.

Breng de strak gespannen flosdraad voorzichtig via het contactpunt tussen de tanden. Voorkom tandvleesbeschadigingen door de flossdraad heel voorzichtig te bewegen. Trek de flosdraad zachtjes tot onder het tandvlees. Vervolgens trek je de flosdraad van binnen naar buiten tussen de tanden door.

Kuis de flosdraad af en ga opnieuw met de flosdraad tussen dezelfde tanden maar ga nu voorzichtig met de flosdraad onder de andere kant van het tandvlees. In het begin is het gebruik van flosdraad soms moeilijk. Het tandvlees gaat daarbij vaak bloeden. Als u echter dagelijks flost, verdwijnt het bloeden en wordt het gebruik minder pijnlijk. Herhaal de bovenstaande bewegingen bij alle tanden. Reinig op dezelfde manier alle andere tandvlakken in de tussenruimten. Eindig met goed spoelen.

Flos instructies 3 4 52
Flos instructies 1 2 32

Ben jij overtuigd dat je al een goede mondhygiëne hebt maar heb je toch nog steeds last van gele, grijze of verkleurde tanden? GlamSmile veneers (ook wel facings of facetten genoemd) kunnen een oplossing bieden voor verkleurde tanden. Dit zijn porseleinen plaatjes die op maat gemaakt worden en aan de voorkant van je bestaande tanden bevestigd worden. Je kan er naast de kleur ook de positie van de tanden en de grootte van de tanden mee corrigeren. 3 in 1 dus!

Interesse? Vraag gratis advies aan.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Gratis Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?