Flossen, is dat écht nodig? (Maar écht écht?)

De ene is een grote fan van het frisse gevoel dat flossen geeft, de andere houdt er absoluut niet van om met een draadje tussen zijn tanden te zitten snijden. Flossen heeft duidelijk voor- en tegenstanders. En heeft het eigenlijk wel nut? We beantwoorden de vraag voor eens en voor altijd.

Voedselresten verwijderen

Flossen is cruciaal voor een goede mondhygiëne. Het verwijdert etensresten op plaatsen waar je met je tandenborstel niet goed bij kunt. Bovendien helpt het om tandplak tussen je tanden te verwijderen en dus om te voorkomen dat je tandvlees ontstoken raakt. Maar flossen kan ook pijnlijk en tijdrovend zijn. Lees daarom zeker verder.

Als je het doet, moet je het goed doen

Het probleem met flossen is dat veel mensen het verkeerd aanpakken. Ze verwijderen tandplak niet door de manier waarop ze flossen, maar duwen het gewoon omhoog. Velen beschadigen hun tandvlees ook, en op die manier doet flossen natuurlijk meer kwaad dan goed!

Hoe je dan wel moet flossen?

  • Breng de strakgespannen flosdraad voorzichtig via het contactpunt tussen de tanden.
  • Trek de flosdraad zachtjes tot onder het tandvlees.
  • Vervolgens trek je de flosdraad van binnen naar buiten tussen de tanden door.

Het is cruciaal om de flosdraad heel voorzichtig te bewegen om tandvleesbeschadigingen te voorkomen.

Volhouden is de boodschap

Als je het niet gewend bent om dagelijks te flossen, dan begint je tandvlees in het begin er al vlug door te bloeden. Maar zodra je regelmatig flost, houdt het bloeden vanzelf op.

Enkele alternatieven op een rijtje

Krijg je het flossen maar niet onder de knie? Dan doe je er beter aan grondig te poetsen met zachte tandenborstel én met een speciaal flosborsteltje voor tussen je tanden. Zo’n flosborsteltje is een heel makkelijk alternatief voor flosdraad. Spoel daarna goed na.

Conclusie: een goede mondhygiëne is cruciaal en flossen is daarbij essentieel. Maar het is wél belangrijk dat je het op de juiste manier doet of een flosborsteltje gebruikt.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?