Tips om je tanden te verzorgen (deel 1)

Wanneer moet je je tanden precies poetsen? Met welke tandpasta en tandenborstel? En zijn flossen en mondspoelingen een must? Je ontdekt alle antwoorden hier!

Als je denkt dat je je tanden enkel nodig hebt om je eten tot kleine stukjes te vermalen, dan heb je het mis. Je gebit heeft een gigantische impact op je gemoed en je gezondheid! Een verzorgd uiterlijk, een frisse adem, een stralende glimlach, een gevoel van zelfvertrouwen, … Al die zaken zijn niet vanzelfsprekend als je slechte tanden hebt of je onzeker voelt over je gebit. Reden te meer dus om die pareltjes eens goed in de watten te leggen (of ja, in de tandpasta eigenlijk). Gebruik deze tips om je tanden te verzorgen, en je gebit zal je dankbaar zijn!

In 1-2-3 je tanden goed poetsen

1

Poets na elke maaltijd …

De meeste mensen poetsen hun tanden een of twee keer per dag: het is het ritueel waarmee ze hun dag beginnen en de slaap uit hun ogen werken, en waarmee ze hun dag afsluiten. Maar eigenlijk poets je beter na elke maaltijd. Het is dus niet zo’n gek idee om je tandenborstel mee naar het werk te nemen en je na de lunch even terug te trekken in de buurt van een wasbakje! Ben je bang dat het vele poetsen je tanden zal beschadigen? Dat is nergens voor nodig – tenmiste, als je niet te hard schrobt, want dan zou je wel degelijk meer kwaad kunnen doen dan goed.

2

… met de juiste tandpasta

Niet alle tandpasta’s hebben dezelfde eigenschappen. Als je je glazuur wil beschermen, kies dan een tandpasta met fluoride, dat gaatjes helpt voorkomen. Heb je last van gevoelige tanden? Ook daar bestaan speciale tandpasta’s voor.

3

… en de juiste tandenborstel

Met voorzichtige poetsbewegingen maak je je tanden mooi schoon én voorkom je beschadiging aan je gebit. In steeds meer badkamers prijken tegenwoordig elektrische tandenborstels, en er wordt vaak gezegd dat die beter zijn om je tanden te verzorgen. Toch is zo’n accessoire geen must. Het gaat erom dat je correct poetst en lang genoeg poetst; of je dat nu manueel of elektrisch doet, maakt weinig uit. Je mag dus gerust nog je armspieren aanwenden en handmatig poetsen! Gebruik in het laatste geval een medium tandenborstel.

Je tanden extra verzorgen

4

Flossen: de puntjes op de i

Tanden gepoetst? Prima, maar je bent er nog niet helemaal. De volgende stap is flossen. Met flosdraad verwijder je etensresten op plaatsen waar je tandenborstel niet bij kan, met als resultaat:

  • een mooier, witter gebit
  • minder kans op cariës (‘gaatjes’) en tandvleesontsteking
  • een betere adem

Je poetsroutine moeten uitbreiden met nóg een taak: het is niet makkelijk is in het begin, maar volhouden loont! Schrik ook niet als je tandvlees bloedt door het flossen. Dat is perfect normaal als je niet gewoon bent om het draadje tussen je tanden te wringen. Als je een tijdlang dagelijks flost, raakt je tandvlees eraan gewend en zal het niet meer bloeden tijdens het flossen.

5

Mondspoelwater: do or don’t?

Poetsen en flossen: is je routine daarmee compleet? Misschien wel, misschien niet. Sommige mensen vinden het namelijk prettig om mondwater te gebruiken om het frisse gevoel helemaal compleet te maken. Een mondspoeling kan zinvol zijn als extra bescherming (níet ter vervanging van tandenpoetsen), maar eigenlijk is de werking ervan vrij beperkt. Twijfel je? Laat je adviseren door je tandarts.

Benieuwd wat je nog kunt doen om je gebit in de watten te leggen? Lees dan zeker Tips om je tanden te verzorgen (deel 2)!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?