Help, stifttand uitgevallen, afgebroken of losgeraakt?

De kans dat je stifttand uitvalt of losraakt, is niet groot, maar het kan altijd gebeuren. Wat dan? Het antwoord vind je op onze blog!

Een stifttand is een constructie die bestaat uit een stift; een staafje dat de tandarts in het wortelkanaal van je tand plaatst en een kroon. We hebben eerder al uitgelegd dat een stifttand een oplossing kan zijn om je tanden te herstellen als er een stuk van je tand is afgebroken. Zijn je tand en tandwortel nog gedeeltelijk aanwezig? Dan kun je met een stifttand je beschadigde tand toch behouden en verstevigen. (Dit in tegenstelling tot een implantaat, dat zowel de kroon als de tandwortel vervangt). Maar wat als er nu met die stifttand iets misloopt? Van een stifttand die uitgevallen is tot eentje met barst erin: we bespreken de situaties.

Stifttand uitgevallen: oorzaken

De kans dat je stifttand uitvalt, is niet groot, maar het kan altijd gebeuren. Meestal gebeurt dat niet zomaar, maar zijn er bepaalde oorzaken die de stifttand minder stevig maakten dan hij zou moeten zijn. De stift was misschien te kort? Misschien liep hij spits uit en had het wortelkanaal waar hij in zat niet dezelfde vorm, zodat het geheel slecht paste? Het kan ook dat je stift te dun was voor het kanaal (met opnieuw het gevolg dat het geheel niet goed paste), dat de wortel is gescheurd of gespleten, of dat het cement loste omdat het kanaal niet goed voorbehandeld was of nog te vochtig was.

Stifttand zelf vastzetten?

Is je stifttand uitgevallen? De constructie goed bijhouden is natuurlijk de boodschap, maar probeer nooit om de stifttand zelf terug vast te zetten. Dan gaat hij binnen de kortste keren weer lossen, want hij moet teruggeplaatst worden met speciaal cement. Ga ervoor naar de tandarts, want die moet ook oordelen of oorzaken die we hierboven aanhaalden niet eerst aangepakt moeten worden voor een duurzamer resultaat.

Stifttand afgebroken

Een afgebroken stifttand is een ander verhaal. Als er een klein stuk van de stifttand breekt, kan dit vaak nog hersteld worden. Soms wordt er een nieuwe stift geplaatst, soms een nieuwe kroon met stift. Een stift die nog in de wortel zit, moet verwijderd worden. Als hij nog heel vast zit, kan die ingreep een risico inhouden voor de wortel. Een lichtpuntje: de behandeling verloopt sowieso pijnloos, want je tand werd een tijd terug al ontzenuwd, toen de stifttand de eerste keer werd geplaatst. Blijkt de wortel aangetast, dan is je tand trekken en via een brug werken de beste optie. Zit de wortel nog stevig, dan kan de tandarts er een nieuwe stift en kroon op aanbrengen.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?