Tanden herstellen: het kan!

Afhankelijk van de ernst van de schade aan je gebit, heb je tal van opties om je tanden te laten herstellen. Van facings tot een implantaat: lees er alles over.

Een gezond gebit is best sterk, en kan wel wat hebben – wat natuurlijk niet betekent dat je het niet goed moet verzorgen of er onvoorzichtig mee moet omspringen. Maar een ongeluk is soms snel gebeurd, dus misschien loop je weleens schade aan je gebit op. Gelukkig bestaan er tal van opties om je tanden te herstellen!

Een klein stukje tand afgebroken

Heb je vooraan een kleine barst in je tand opgelopen, of is er na een valpartij of ander ongelukkig voorval slechts een klein stukje tand afgebroken? Dat is niets om je zorgen over te maken. Je kunt over de tand in kwestie een facet laten plaatsen. Dan is het probleem in een-twee-drie opgelost – en nog eens volkomen pijnloos ook! Als je echter meer dan een derde van je tand kwijt bent, zijn veneers jammer genoeg geen optie. Ze hebben in dat geval te weinig steun om goed te blijven zitten. De beschadigde tand moet dan meestal versterkt worden door er een kroon van de maken. In de volksmond wordt dit vaak een stifttand genoemd.

Tand en tandwortel nog gedeeltelijk aanwezig

Is je tand er iets erger aan toe, maar zijn je tandwortel en een stukje tand behouden gebleven? Dan kun je dus een kroon (stifttand) overwegen. Je laat dan een staafje (of stift) plaatsen in het wortelkanaal van je tand, en daarop komt de kroon. Om de behandeling te laten slagen, mag de wortel van je tand evenwel geen breuk vertonen, want dan is het resultaat niet stevig genoeg.

Tanden herstellen … maar eerst trekken

Zelfs als de schade te groot is om een van de bovenvermelde oplossingen te proberen, hoef je niet te wanhopen. In dat geval moet je eerst je tand laten trekken en krijg je er een implantaat voor in de plaats. Dat vervangt zowel de kroon als de tandwortel. Eerst moet de schroef die in je tandvlees komt vastgroeien in het bot. Dit duurt drie tot zes maanden. Daarna kan de kroon erop.

Tandprothese herstellen: ook een optie

Een prothese of kunstgebit is gemaakt van zeer sterk kunsthars, maar het kan gebeuren dat het toch stukgaat, bijvoorbeeld doordat je het laat vallen, doordat je het forceert omdat het niet goed past (en er te lang te veel spanning op het gebit zit) of door op iets hards te bijten.

Als je prothese gebroken is of een barstje vertoont, of als er een kies afbreekt of losraakt, mag je vooral niet proberen om de schade zelf te herstellen. Wacht niet te lang en ga ermee naar een professional.

Beperkte schade aan je tand? Kom er eens mee langs bij onze SmileConsulentes. Zij beoordelen vrijblijvend of facings een oplossing zijn, en geven je graag advies.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?