Gebroken tand: de verschillende situaties en oplossingen op een rij
Wat is een stifttand? En een implantaat?
Een stifttand bestaat uit een stift of staafje dat in het wortelkanaal van een tand wordt geplaatst. Op die stift zit een kroon. Een stifttand kan een oplossing bieden voor een gebroken tand wanneer de tand en tandwortel nog gedeeltelijk aanwezig zijn – op voorwaarde dat er geen breuk zit in de wortel van de tand. Zo kun je je tand behouden en wordt hij versterkt door de stift in het ontzenuwde kanaal.
Een implantaat komt dan weer van pas wanneer je tand getrokken werd, want het vervangt zowel de kroon als de tandwortel. Eerst wordt een schroef uit titanium in je tandvlees geplaatst. Wanneer die ingegroeid is (hiervoor mag je zo’n drie tot zes maanden rekenen) mag de kroon erop. Een implantaat is een optie vanaf achttien jaar, omdat het bot volgroeid moet zijn.
Opletten geblazen, zowel bij stifttand als implantaat
Hoewel van een stifttand soms wordt gezegd dat de hechting of het cement kan loskomen bij overbelasting of wortelcariës – een vervelende zaak, zeker op een eerste date of wanneer je nieuwe vrienden leert kennen en een goeie indruk wilt maken – ben je ook met een implantaat jammer genoeg nooit voor 200% gerust als je de gewoonte hebt om je tanden heel stevig op elkaar te klemmen of te knarsetanden. In dat geval kan het implantaat en/of de kroon namelijk loskomen.
Stukje tand afgebroken? Met veneers zie je er niets meer van!
Ben je geen volledige tand kwijt, maar is er vooraan slechts een klein stukje afgebroken? Dan kun je dat verbergen met behulp van facetten. Ben je meer dan een derde van je tand kwijt, dan bieden veneers echter te weinig steun.
Benieuwd naar de vele mogelijkheden van veneers? Vraag gerust vrijblijvend advies aan onze Smile Consulentes!