Porseleinen facings versus composiet facings: de verschillen

En waarom GlamSmile zweert bij porseleinen facings of veneers.

Betrap je jezelf erop dat je – zeker in een gezelschap dat je minder goed kent – je glimlach stiekem onderdrukt om toch je gebit maar niet aan anderen te moeten tonen? En hou je op foto’s je lippen liever op elkaar geklemd?

Laat je goed humeur en je zelfvertrouwen niet langer ondermijnen door de onzekerheid over je lelijke tanden. Met veneers kun je jezelf in een handomdraai witte tanden laten aanmeten! Veneers worden ook wel facings of facetten genoemd, en zijn verkrijgbaar in porselein en composiet. Bij GlamSmile kiezen we steevast voor porseleinen tand facetten, omdat die meer voordelen bieden. Om je van die pluspunten te overtuigen, maken we hieronder een nauwkeurige vergelijking tussen beide materialen!

Waarmee maken porseleinen en composiet facings komaf?

Over het eerste punt van vergelijking kunnen we kort zijn: zowel porseleinen facings als hun composiet tegenhangers dienen exact hetzelfde doel, namelijk komaf maken met …

  • gele tanden
  • grijze tanden
  • afgebroken tanden
  • te kleine tanden
  • scheve tanden

Wat betreft de problemen waarvoor ze een oplossing bieden, hebben porseleinen en composiet facings allebei een streepje voor op die andere populaire methode om tanden witter te maken: bleaching, een soort dieptereiniging van het glazuur. Ten eerste kun je door je tanden te bleken enkel extrinsieke verkleuringen aanpakken (verkleuringen aan de buitenzijde van de tand), terwijl veneers ook intrinsieke verkleuringen wegwerken (verkleuringen aan de binnenkant van de tand). Ten tweede kun je met whitening uiteraard niets veranderen aan de vorm en positie van je tanden, en dat is met facings net een fluitje van een cent.

Hoe worden porseleinen en composiet facings gemaakt?

Porseleinen facings zijn speciaal op maat gemaakte schildjes die tot stand komen in een tandheelkundig labo, terwijl composiet facings ofwel op maat gemaakte schildjes zijn, ofwel bestaan uit een laag vulmateriaal dat direct op je tanden wordt aangebracht. Doordat composiet facings bij die laatste werkwijze eigenlijk rechtstreeks in je mond gemaakt worden, is de vorm ervan sterk afhankelijk van de kunde van de tandarts die ze plaatst.

Hoe worden porseleinen en composiet facings geplaatst?

Porseleinen facings kunnen we – dankzij onze gepatenteerde GlamSmile positioning tray – in één keer plaatsen. De plaatsing is volkomen pijnloos en neemt per tandenboog een uurtje in beslag. Op maat gemaakte composiet veneers laten zich ook relatief snel plaatsen, maar als je kiest voor de variant die laagje per laagje op je tanden wordt aangebracht, ben je heel wat kostbare tijd kwijt.

Hoe natuurlijk oogt het resultaat?

Hoewel porseleinen en composiet facetten je allebei de keuze laten uit verschillende tinten wit, oogt het effect met porselein veel natuurlijker. Dat heeft te maken met het feit dat we porseleinen veneers transparant kunnen maken, zodat je natuurlijke tandkleur – als je dat wil – nog doorschemert in de uiteindelijke kleur. Composiet facetten daarentegen blokkeren de natuurlijke kleur van je tanden volledig. Daar komt nog bij dat, als de composiet in verschillende laagjes aangebracht is, je tanden er vaak bol uitzien – wat uiteraard ook niet zo mooi oogt. Met porseleinen facings vermijd je dat storende effect, want de schildjes zijn uiterst dun (zo’n 0,3 millimeter).

Hoelang gaan porseleinen en composiet facings mee?

Porselein is een hoogwaardig materiaal dat niet verkleurt. Door de productie in gespecialiseerde laboratoria betaal je er iets meer voor dan voor composiet facings, maar je hebt er ook langer plezier van (minstens tien jaar). Niet alleen hoef je je met porselein geen zorgen te maken om verkleuringen; het materiaal brokkelt ook niet af. Composiet veneers zijn iets goedkoper, maar je moet ze na ongeveer vijf jaar al laten herstellen, want ze zijn veel gevoeliger aan slijtage en worden sneller dof.Klaar voor een mooie glimlach? Neem vrijblijvend contact op met onze smile consulenten! Zij helpen jou graag.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?