3 dingen die je nog niet wist over tandenpoetsen

Je poetst je tanden elke dag. Misschien denk je dat deze routine geen enkel geheim meer voor je heeft. Niets is minder waar!

We hebben allemaal onze eigen badkamerroutine. De ene komt bijvoorbeeld ’s ochtends niet tot leven voor hij uitgebreid gedoucht heeft; de andere schiet daarentegen meteen in zijn kleren, omdat hij standaard ’s avonds een ontspannend bad neemt. Wat je routine ook is: tandenpoetsen maakt er sowieso deel van uit. Je doet die handeling wellicht zonder er veel bij stil te staan. Misschien denk je zelfs dat tandenpoetsen geen enkel geheim meer voor je heeft. In dit artikel maken we je graag duidelijk dat niets minder waar is!

Tandenpoetsen? Geen water nodig!

Om hardnekkig vuil uit de gootsteen te verwijderen, heb je schoonmaakmiddel en een spons nodig. Waarom we die vergelijking maken? Omdat het hetzelfde geldt voor tandenpoetsen. Je tandpasta fungeert als schoonmaakmiddel, en je tandenborstel als spons. Water hoeft er met andere woorden niet aan te pas te komen, dus je hoeft tandenborstel voor gebruik helemaal niet nat te maken! In tandpasta zelf zit namelijk voldoende vocht om de klus te klaren.

Spugen, niet spoelen

Spoel je altijd overvloedig met water nadat je je tanden hebt gepoetst? Beperk je voortaan tot een keertje spoelen, om de etensresten te verwijderen die loskomen bij het poetsen. Meer spoelbeurten zijn niet nodig, en zelfs niet goed. In tandpasta zit namelijk fluoride die je tanden versterkt. Als je na tandenpoetsen dit beschermlaagje gewoon volledig wegspoelt, doe je het positieve effect natuurlijk meteen teniet.

Haal je tandenborstel niet vlak na het eten boven

Heb je een onfris gevoel na het eten? Dan denk je misschien dat het wel zal lonen om je tanden eens goed te poetsen. Niets is minder waar! Je wacht beter met poetsen tot een uurtje na het eten, zeker als je zure dranken hebt gedronken zoals vers fruitsap bij het ontbijt. Als je dit niet doet, versterkt het poetsen het schadelijke effect van die zuren nog, wat tot een beschadiging van je glazuur en zelfs tandverkleuring kan leiden. Je kunt wél na de maaltijd wat water drinken om de zuren alvast te neutraliseren.

Heb je last van tandverkleuring? Maak vrijblijvend een afspraak met onze Smile-consulentes om te bekijken hoe we jou weer een stralend witte glimlach kunnen bezorgen!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?