Hoe vaak moet je je tandenborstel vervangen?

Weet je ook om de hoeveel tijd je eigenlijk een nieuwe tandenborstel in je beker zou moeten verwelkomen? Steek hier je licht op!

Er zijn zo van die dingen die je om hygiënische redenen regelmatig vervangt. Je trekt elke dag proper ondergoed aan en legt op tijd en stond verse lakens op. Maar hoe is het eigenlijk met je tandenborstel gesteld? Dit is geen overbodige vraag, want heel wat mensen poetsen er véél te lang mee voordat ze hem vervangen. Dat dat niet proper is, hoeven we je wellicht niet te vertellen. Maar weet je ook om de hoeveel tijd je een nieuwe tandenborstel in je beker zou moeten stoppen om je tanden écht goed te verzorgen? Steek hier je licht op!

Je tandenborstel op tijd vervangen …

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: eigenlijk zou je een tandenborstel om de twee maanden moeten vervangen. Als je dat al veel lijkt, denk er dan aan dat je in bepaalde omstandigheden nóg sneller van tandenborstel moet wisselen; bijvoorbeeld wanneer je ziek geweest bent, wanneer de haren van je tandenborstel krom staan of als het gaat om tandenborstels van kinderen (die typisch iets ‘wilder’ poetsen). Ben je een vergeetachtig type? Laat dat geen excuus zijn; stel gewoon een herinnering in op je smartphone!

… en goed onderhouden

Dat je je tandenborstel om de twee maanden moet vervangen, betekent niet dat je hem niet hoeft te onderhouden. Je kunt zijn levensduur namelijk een beetje rekken door hem goed te spoelen na gebruik (zodat er geen speeksel of etensresten aan blijven hangen), door hem rechtopstaand, in een niet-afgesloten beker te bewaren (anders droogt je tandenborstel niet goed en krijgen bacteriën vrij spel) en hem niet te delen met anderen.

Een nieuwe tandenborstel kiezen

Is het moment aangebroken om een nieuwe tandenborstel te kopen? Dan heb je veel opties.

  • Om te beginnen moet je de afweging maken of je elektrisch dan wel manueel wil poetsen.
  • In theorie kun je met beide soorten perfect poetsen, maar in de praktijk blijkt het makkelijker om met een elektrische tandenborstel te werken wanneer je niet goed weet hoe lang je het best poetst. Je moet er zelf nog altijd over waken dat je alle vlakken van elke tand goed poetst, maar je kunt je bij de meeste elektrische tandenborstels wel laten leiden door een timer, waardoor je niet te vroeg stopt.
  • Tot slot zijn er heel wat verschillen qua hardheid.

De opties gaan van zacht over medium tot hard, maar een zachte tandenborstel is de meest verstandige keuze om je glazuur en je tandvlees niet te beschadigen. Je begint namelijk het best te poetsen met zachte, ronde bewegingen op het tandvlees, en dat wil je natuurlijk niet wegschrobben. Door te hard te poetsen, beschadig je bovendien je glazuur. Dat wordt daardoor poreus, waardoor je sneller last krijgt van verkleuringen.

Is het eigenlijk al te laat, en heb je al te kampen met verkleurde tanden? Ook daarvoor bestaan uiteraard oplossingen. Maak gerust een afspraak met onze Smile Consulentes. Ze geven graag vrijblijvend advies over hoe je terug witte tanden kunt krijgen!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?