Vijf redenen waarom je tanden verkleuren

Misschien blader jij ook met een wrang gevoel door modemagazines en vrouwenbladen. Het lijkt alsof elk model van nature gezegend is met een stralend witte glimlach. Maar is dat wel zo? De kleur van je tanden is afhankelijk van heel wat factoren, waar je niet altijd een invloed op kan uitoefenen.

1. Je DNA

Belangrijk is eerste en vooral om te beseffen dat ieder gebit een andere kleur heeft. Net als je oog- en haarkleur, is de originele kleur van je tanden bepaald door je erfelijk materiaal, kortweg je DNA. Sommige mensen hebben dus van nature wittere tanden dan andere. Dit komt enerzijds door de verhouding tussen het tandbeen en het glazuur. Waar tandglazuur vrijwel transparant is, heeft tandbeen per tand een verschillende kleur. Zelfs in je eigen mond kan je verschillen opmerken. Je hoektanden zullen bijvoorbeeld donkerder zijn dan je voortanden. Dit komt gewoon omdat je hoektanden meer tandbeen bevatten dan je voortanden. Het is dan ook logisch dat de ene persoon een wittere glimlach heeft dan andere. Daarnaast zijn ook nog erfelijke afwijkingen mogelijk die voor gebitsverkleuring kunnen zorgen.

2. Je leeftijd

Als je ouder wordt, zal je ook merken dat je gebit vaak iets verandert van kleur. Eerst en vooral komt dit doordat de kleur van je tandbeen verdonkert naarmate je ouder wordt. Daarnaast neemt de glazuurlaag af door voeding, medicatie, knarsen en andere slechte gewoontes. Zoals gezegd is glazuur transparant. De combinatie van een donkerder tandbeen en beschadigd glazuur zorgen er dus voor dat het gebit verkleurt.

3. Medicatie

Een derde belangrijke oorzaak van tandverkleuring is het gebruik van bepaalde geneesmiddelen op jonge leeftijd. Tetracycline onder de leeftijd van acht jaar zal bijvoorbeeld blijvende tandverkleuring veroorzaken. Dit antibioticum wordt gebruikt tegen een waaier van bacteriële infecties. Vooral bij jonge kinderen, bij wie het gebit nog in volle ontwikkeling is, leidt dit geneesmiddel tot een blijvende verkleuring van de tanden.

Ook een overmatig gebruik van fluoride kan gebitsverkleuring veroorzaken. Dit verschijnsel wordt ook wel fluorose genoemd. Fluoride wordt gebruikt ter versterking van het gebit en moet zo cariës voorkomen. Het is dus een vaak gebruikt middel in mondspoeling en tandpasta. De impact van fluorose is net als bij tetracycline blijvend onder een leeftijd van ongeveer acht jaar. Bij deze verkleuring ontstaan witte en bruine doffe vlekjes op het gebit.

4. Voeding

Wil dit zeggen dat je als volwassene helemaal geen invloed meer kan uitoefenen op de kleur van je tanden? Helemaal niet. Sommige voedingsmiddelen hebben een belangrijke impact op de kleur van je gebit. Rode wijn, koffie en thee bijvoorbeeld kunnen je tanden verkleuren van bruin tot zwart. Ook voedsel dat veel zuur bevat een sterke inwerking op onze tanden. Dit komt omdat zuur het tandglazuur zal aantasten. Ook roken veroorzaakt gebitsverkleuring door de aanwezigheid van teer.

5. Cariës, tandplak en tandsteen

Cariës, of gaatjes, veroorzaakt in een vroegtijdig stadium een witte vlek en zal later een bruine of zelfs een zwarte vlek veroorzaken. Dit komt omdat bacteriën in de mond zuren vormen en daarmee het materiaal van de tand oplossen. Hoe langer je wacht om het gaatje te laten behandelen, hoe meer de cariës zich uitbreidt over de tand. Wanneer de cariës diep in de tand gekomen is, zal het in aanraking komen met de zenuwen en kiespijn veroorzaken.

Tandplak zal dan weer een zichtbare laag op je tanden achterlaten. Na elke maaltijd vormt zich namelijk een filterdunne film van bacteriën, speeksel en etensresten aan de basis van de tand, die kan verharden tot tandplak. Wanneer deze tandplak verkalkt, ontstaat tandsteen. Tandsteen bedreigt niet alleen de gezondheid van de tanden en het tandvlees, maar heeft ook een zichtbare impact. Het zorgt er namelijk voor dat je gebit een grijze schijn krijgt. Omdat tandsteen een langdurig proces is ontstaat het vooral op plekken die moeilijk met de tandenborstel te bereiken zijn. Poets dus minimum twee keer per dag gedurende vijf minuten en wacht niet tot je tandpijn hebt om je tanden te laten controleren op gaatjes en laat regelmatig je tandplak en tandsteen verwijderen.

6. Oplossing

Heb jij niet het geluk om het juiste DNA te hebben of zijn je tanden verkleurd, maar wil je toch een stralend witte glimlach? Dan zijn veneers de oplossing voor jou. Veneers zijn namelijk flinterdunne porseleinen schildjes die op je tanden aangebracht worden. Ze worden speciaal op maat gemaakt en behouden permanent hun witte kleur. Op die manier corrigeren we bij GlamSmile in verkleurde tanden, maar ook scheve tanden, spleetjes en gebroken tanden. Zo krijg je snel en pijnloos een stralend gebit.

Wil je graag meer weten, contacteer ons dan gerust met al je vragen of maak een afspraak met onze Smile Consulente.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?