Is bleachen (on)gezond?

Bleachen of tanden bleken: is het 100% veilig? Of zijn er risico’s?

De tijd dat een stralend witte glimlach een kwestie was van geluk of pech, of van een goede of gebrekkige mondhygiëne, ligt er ver achter ons. Oef! Tegenwoordig kan iedereen zich een mooi wit gebit aanmeten, zodat je je tanden ongestoord bloot kan lachen wanneer je daar zin in hebt (of wanneer er een foto genomen wordt natuurlijk). Bleachen is een van de populairste methoden om gele tanden weer wit te maken. Heel wat mensen nemen er hun toevlucht toe, maar is het wel 100% veilig? Of zijn er toch risico’s aan verbonden?

Precisiewerk voor een expert

Bleachen gebeurt op basis van chemische producten die schadelijk kunnen zijn als ze verkeerd gebruikt worden. Dat is meteen de reden waarom bleachkits voor thuisgebruik bewust minder sterk gemaakt zijn – en dus een minder spectaculair resultaat opleveren. Probeer je zelf je tanden te bleken, wees dan voorzichtig met de dosering van het product, want als je tandvlees ermee in aanraking komt, kan het flink geïrriteerd raken.

Sta je er toch op om thuis te bleken, laat dan bleekschildjes op maat maken en koop je bleekproduct bij een tandarts. Zo weet je zeker dat je een veilig product gebruikt. Besef ook dat je de nodige toewijding aan de dag zult moeten leggen, aangezien thuisbleeksets minder sterk zijn. Concreet moet je rekenen dat je een tiental dagen aan een stuk gedurende twee à drie uur per dag de bleekschildjes met product zou moeten inhouden.

Kleurstoffen? Even niet …

Als je je tanden net gebleekt hebt, moet je opletten met de inname van kleurstoffen. Net na het bleken is je gebit namelijk vatbaarder voor verkleuringen. En je wil natuurlijk het resultaat niet meteen tenietdoen!

Opgelet: géén blijvend resultaat

Niet iedereen is ervan op de hoogte dat bleachen altijd maar een tijdelijke verbetering betekent én dat het niet voor iedereen is weggelegd. Bovendien heb je het resultaat niet zelf in de hand, en kun je dus niet kiezen hoe ver je precies wil gaan. Kamp je met verkleuringen aan de binnenkant van de tand, door langdurig antibioticagebruik, dan ben je niet gebaat bij bleachings. Porseleinen facings zijn daarentegen de oplossing voor élk type verkleuring. Ze leveren bovendien een langdurig resultaat op én je kunt de kleur en vorm van je facings zelf kiezen. Tot slot is de behandeling volkomen pijnloos.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?