Tanden bleken: hoe werkt dat nu eigenlijk?
Het probleem: verkleuring van je tanden
Je tanden bestaan uit dentine of tandbeen, met daarover een glazuurlaag als bescherming. Wat je eet en drinkt, laat echter zijn invloed na. En dan hebben we het niet over een paar kilootjes meer of minder! Voedingswaren zoals fruit of koffie leggen namelijk een extra laag over je glazuur. Dat laagje kun je gedeeltelijk wegpoetsen, maar doorheen de jaren dringen er vaak toch onzuiverheden door de poreuze glazuurlaag, waardoor er lelijke verkleuringen ontstaan. Bleachen maakt daar in een oogwenk komaf mee
Een chemische reactie
Zodra er onzuiverheden in de poreuze glazuurlaag zitten, krijg je de verkleuring niet meer weg met gewoon poetsen – enkel met bleken. Tijdens het bleachen dringen chemische bleekmiddelen door tot in het glazuur en ontketenen daar een chemische reactie die komaf maakt met je vlekken of verkleuringen. Waterstofperoxide en carbamideperoxide zijn de populairste chemische middelen om mee te bleachen.
Verschillende manieren om te bleachen
Je tanden bleachen kun je op verschillende manieren. Er bestaan bleaching kits die je thuis kunt gebruiken, maar die leveren geen spectaculaire resultaten. Voor de veiligheid bevatten tandenbleeksets namelijk bijzonder weinig bleekmiddel. De behandeling herhalen is daarom een must, maar zelfs dan moet je je voorbereiden op een effect dat minder zichtbaar is dan je wellicht had gehoopt.
Daarnaast kun je je tanden laten bleken bij de tandarts. Voor je je haast om een afspraak te maken: weet dat je ook daarmee geen permanent witte tanden krijgt. Voor wie wél een blijvend (en persoonlijk) resultaat wil, zijn porseleinen facings het enige alternatief.
Vraag er gerust meer advies over!