Tand gebroken! Wat nu?

Ergens met je nagel achter blijven haken waardoor je nagel scheurt: het is vervelend, maar zeker niet onoverkomelijk. Je haalt de nagelknipper erbij, knipt een stukje weg en je kunt weer verder. Maar als je tand gebroken is, sta je voor een grotere uitdaging. Tenzij je gebit in slechte staat is, zijn tanden sterk. Toch kunnen ze wel degelijk afbreken, bijvoorbeeld wanneer je op iets hards bijt of een ongelukkige val maakt. Geen idee wat je in dat geval moet doen? Steek hier je licht op!

Een tand volledig verliezen

Dat je schrikt nadat je in je mond voelt en merkt dat een tand ontbreekt, is heel normaal. Toch moet je het hoofd koel houden. Het is namelijk cruciaal dat je de tand meteen terugvindt. De spiegel kan wachten! Heb je hem te pakken? Neem hem dan voorzichtig vast bij de kroon – niet bij de wortel – en bewaar hem in een vochtige omgeving. Het wortelvlies mag niet uitdrogen, dus stop het stukje tand in een glas melk of in je mond. Spoel de tand zeker niet af! Daarna bel je meteen de tandarts (misschien eerst wel even die tand uit je mond halen …). Als je op tijd bij de tandarts geraakt mét de tand, dan kan hij soms (bij kinderen) terug geplaatst worden. Bij volwassenen gebeurt dit niet.

Melktand beschadigd?

Is je kind gevallen en heeft het een melktand beschadigd? Hoe erg het er ook uitziet, je hoeft je geen zorgen te maken. Het enige dat je kunt doen is wachten tot de tand wisselt. Wanneer het overgebleven stuk tand scherpe punten heeft, is het wel een goed idee om aan de tandarts te vragen om die weg te vijlen.

Is niet je hele tand er uitgekomen, maar brak er slechts een klein stukje af? Maak je niet ongerust: de facings van GlamSmile passen boven op de beschadigde tand en zorgen ervoor dat je gebit in een mum van tijd weer compleet is én dat de kleur van de facing aangepast wordt aan die van je andere tanden, zodat het resultaat natuurlijk oogt. Let wel op: een facet kan enkel een klein stukje van een afgebroken tand vooraan verbergen. Ben je meer dan een derde van je tand kwijt, dan bieden facings te weinig steun en is een kroon de enige manier om voldoende stevigheid te garanderen.

Het is tot slot minder erg dat er een stukje van de kroon (het zichtbare gedeelte van je tand, dus) afbreekt dan dat er een breuk in de wortel zit. In het laatste geval is je tand jammer genoeg niet meer te redden.

Beter voorkomen …

Wie een sport beoefent met veel kans op tandbeschadiging doet er goed aan om een gebitsbeschermer of beschermplaat te dragen!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?