Verschillende soorten tanden en hun functies | GlamSmile

Verschillende soorten tanden en hun functies

Hoe goed ken jij je gebit eigenlijk écht? Kun je bijvoorbeeld de verschillende soorten tanden onderscheiden en hun functies opnoemen? Dit is basiskennis die we graag nog eens op een rijtje zetten!

Je kent je lichaam door en door, en ook je tanden hebben misschien maar weinig geheimen voor je. Je herkent meteen het gevoel van een gaatje dat dreigt door te breken (oh nee!); je weet hoe warm of hoe koud je je glas bruiswater mag drinken om je tanden geen pijn te doen; en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Maar hoe goed ken jij je gebit eigenlijk écht? Kun je bijvoorbeeld de verschillende soorten tanden onderscheiden en hun functies opnoemen? Dit is basiskennis die we graag nog eens op een rijtje zetten!

Van melktandjes naar een definitief gebit

Ons melkgebit bestaat uit twintig tanden die we rond ons zesde levensjaar omruilen voor ons definitief gebit. Naarmate we groter worden, groeien ook onze kaken en onze mond mee – en gelukkig maar, want ons definitieve gebit bestaat niet uit twintig maar uit tweeëndertig tanden, en daar is best wat extra plaats voor nodig. Toch blijven de meeste mensen niet met al die tanden rondlopen. De wijsheidstanden worden namelijk vaak getrokken.

Snijtanden en hoektanden vooraan …

De tanden die meestal het eerst worden gewisseld staan vooraan in onze boven- en onderkaak te pronken. We hebben het dan over onze vier snijtanden. Die zijn omringd door telkens twee hoektanden. De naam ‘snijtanden’ verraadt hun functie al: ze dienen om voedsel af te snijden en zijn daarom voorzien van een scherpe rand. Onze hoektanden helpen ons om grip te krijgen op ons voedsel. Daarom zijn ze puntig.

Net omdat ze helemaal vooraan in de mond zitten, zijn de snijtanden en hoektanden meteen zichtbaar. Ben je niet tevreden over hun kleur, of heb je een spleetje tussen je snijtanden waar je graag vanaf wil? Dankzij veneers pas je niet alleen de kleur, maar ook de vorm en de stand van je tanden aan!

… gevolgd door kleine kiezen of premolaren

Direct achter de hoektanden vind je aan elke kant twee premolaren. Een taai stuk vlees of brood met een harde korst kauwen? Het vormt allemaal geen probleem voor je kleine kiezen, die hun plekje in je gebit te danken hebben aan hun belangrijke functie: voedsel vermalen.

Drie grote kiezen helemaal achterin

Tot slot zijn we gezegend met drie grote kiezen helemaal achterin: twee kiezen of molaren en een wijsheidstand. Die grote kiezen staan onze kleine kiezen bij met het vermalen van voedsel. Door plaatsgebrek komen wijsheidstanden niet bij iedereen helemaal door, en dat kan voor problemen zorgen. Zo’n klein stukje tand is namelijk moeilijk proper te houden. Gelukkig kunnen we onze wijsheidstanden gerust missen.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Gratis Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?