Soorten tanden en hun functies

Je hebt wellicht het idee dat je tanden voor jou geen geheimen hebben. Maar hoe goed ken jij de verschillende soorten tanden en hun functies? Lees snel verder!

Je poetst je tanden elke ochtend en avond, en misschien strijk je ook (onbewust) doorheen de dag regelmatig met je tong over je gebit. Je herkent meteen het gevoel van een gaatje dat dreigt door te breken (oh nee!) en je weet hoe warm of hoe koud je je glas bruiswater mag drinken om je tanden geen pijn te doen. Maar hoe goed ken jij je gebit eigenlijk écht? Ken je bijvoorbeeld de verschillende soorten tanden, hun namen en hun anatomie (uit welke delen ze bestaan)? We frissen de namen van alle tanden en hun onderdelen graag voor je op!

Welke soorten tanden zijn er?

Er zijn verschillende soorten tanden in het menselijk gebit, elk met hun eigen vorm en functie. Dit zijn de vier belangrijkste:

  • Snijtanden (incisieven)
  • Hoektanden (cuspiden)
  • Kleine kiezen (premolaren)
  • Kiezen (molaren)

Snijtanden en hoektanden vooraan …

De tanden die we meestal het eerst wisselen, staan vooraan in onze boven- en onderkaak te pronken. We hebben het dan over onze vier snijtanden. Die zijn omringd door telkens twee hoektanden. De naam ‘snijtanden’ verraadt hun functie al: ze dienen om voedsel af te snijden en zijn daarom voorzien van een scherpe rand. De functie van onze hoektanden is grip krijgen op ons voedsel. Daarom zijn ze eerder puntig.

Net omdat ze helemaal vooraan in de mond zitten, zijn je snijtanden en hoektanden meteen zichtbaar. Ben je niet tevreden over hun kleur, of heb je een spleetje tussen je snijtanden waar je graag vanaf wil? Dankzij veneers pas je niet alleen de tint, maar ook de vorm en de stand van je tanden aan!

… gevolgd door kleine kiezen of premolaren

Direct achter de hoektanden vind je aan elke kant twee premolaren. Een taai stuk vlees of brood met een harde korst kauwen? Het vormt allemaal geen probleem voor de kleine kiezen, die een belangrijke functie vervullen, namelijk: voedsel vermalen.

Drie grote kiezen (molaren) en wijsheidstanden achterin

Tot slot zijn we gezegend met drie grote kiezen helemaal achterin: twee kiezen of molaren en een wijsheidstand. Net als onze kleine kiezen helpen de grote kiezen ons om voedsel te vermalen. Door plaatsgebrek komen wijsheidstanden niet bij iedereen helemaal door, en dat kan voor problemen zorgen. Zo’n klein stukje tand is namelijk moeilijk proper te houden. Gelukkig kun je je wijsheidstanden gerust missen.

Anatomie: wat zijn de delen van de tand?

De anatomie van elke tand bestaat uit verschillende delen:

  • Kroon: het zichtbare deel van de tand boven het tandvlees. De kroon is bedekt met glazuur, het hardste weefsel in het menselijk lichaam, om de kroon te beschermen tegen slijtage.
  • Wortel: het deel van de tand dat in het kaakbot is verankerd. De wortel helpt de tand stabiel te houden.
  • Pulpa: het binnenste deel van de tand, dat bestaat uit zenuwen, bloedvaten en bindweefsel. Pulpa bevindt zich in de pulpakamer in het midden van de tand en strekt zich uit tot in de wortelkanalen.
  • Dentine: bevindt zich onder het glazuur in de kroon en onder het cement in de wortel. Dentine is minder hard dan glazuur, maar sterker dan bot.
  • Cement: een dun laagje botachtig weefsel dat de wortel van de tand bedekt. Het verankert de tand mee in het kaakbot.
  • Wortelkanaal: de smalle kanalen in de wortel van de tand. Ze bevatten pulpa en helpen de tand voeden.

Hoeveel tanden heeft een mens?

Ons melkgebit bestaat uit twintig tanden die we omruilen voor ons definitief gebit wanneer we ongeveer zes jaar oud zijn. Naarmate we groter worden, groeien ook onze kaken en onze mond – en gelukkig maar, want ons definitieve gebit bestaat niet uit twintig maar uit tweeëndertig tanden, en daar is best wat extra plaats voor nodig. Toch blijven de meeste mensen niet met al die tanden rondlopen. De wijsheidstanden worden namelijk vaak getrokken.

Je tanden bepalen je glimlach

Of je veel lacht of niet, hangt natuurlijk deels af van je persoonlijkheid en de omstandigheden. Maar het spreekt voor zich dat je minder snel geneigd bent te lachen als je je onzeker voelt over je tanden. Gelukkig kun je schoonheidsfoutjes pijnloos laten wegwerken met veneers of facings. Boek dus gerust een vrijblijvend gesprek met onze Smile Consulentes!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?