Wat als je last hebt van een tandvleesontsteking?

Weet jij hoe je een tandvleesontsteking herkent? In het beginstadium is zo’n ontsteking niet zo pijnlijk, maar ze kan tot grote gevolgen leiden als je er niet op tijd bij bent. Alert zijn voor de symptomen is dus de boodschap. En nog beter? Een ontsteking vermijden. We leggen je uit hoe je dat juist doet.

Wat zijn de symptomen?

De eerste signalen van een tandvleesontsteking (ook wel gingivitis) worden vaak te laat herkend. Daardoor kan de ontsteking uitbreiden naar het kaakbot (we spreken dan over parodontitis). In het ergste geval kunnen je tanden uitvallen.

Let op de volgende symptomen van ongezond tandvlees:

  • Je tandvlees is rood, gezwollen of bloedt makkelijk.
  • Je hebt last van een slechte adem of zichtbare tandplak.
  • Je tanden lijken langer te zijn of los te zitten.
  • Je hebt een gespannen gevoel rond je tanden.

Wat is de oorzaak van een tandvleesontsteking?

Verzorg je je tanden niet goed, dan ontstaat er tandplak: die bestaat voor een groot deel uit bacteriën. Die bacteriën kunnen op hun beurt een ontsteking veroorzaken. De belangrijkste oorzaak van gingivitis is dus een slechte mondhygiëne. Daarnaast spelen er nog andere factoren mee zoals stress, ongezonde voeding of roken.

Bestrijden én voorkomen

Een tandvleesontsteking voorkomen is natuurlijk beter dan er eentje te moeten laten genezen. En dat kan eenvoudig met deze tips:

  • Een goede mondhygiëne is alles! Poets twee keer per dag je tanden en vergeet niet te flossen om ook de ruimtes ertussen proper te houden. Zo ga je de ophoping van tandplak tegen en beperk je het aantal bacteriën in je mond.
  • Gebruik eventueel een antibacteriële tandpasta en mondspoeling als aanvulling.
  • Sla je tandartsbezoek niet over. Je tandarts of mondhygiënist kan de eerste signalen van tandvleesproblemen opmerken en de oorzaak (lees: tandplak) aanpakken, bijvoorbeeld door je gebit te polijsten.
  • Fluoride beschermt je tanden en helpt tandplak te verwijderen, dus koop altijd een tandpaste die dit mineraal bevat.


Heeft jouw gebit al heel wat moeten doorstaan? Facings of veneers zijn een duurzame oplossing voor een mooie glimlach. Contacteer ons gerust voor vrijblijvend advies.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?