Mondhygiënist helpt mensen op weg naar gezonde tanden

Een mondhygiënist kan je helpen om toekomstige problemen met je gebit te vermijden. Lees hier waarom een goeie mondhygiëne cruciaal is, en hoe je het aanpakt!

Al gehoord van een mondhygiënist? Gent heeft als eerste Vlaamse stad zo’n expert aangeworven om inwoners preventief te screenen op hun mondhygiëne. Zo vermijden ze vaak heel wat problemen met hun gebit. Veel tandartspraktijken werken al langer met een mondhygiënist om hun dienstverlening te verbeteren. Wat doet zo iemand precies, en wat is het verschil met een tandarts?

Een mondhygiënist, wat doet die?

Een mondhygiënist staat binnen een tandartspraktijk in voor preventie. Hij of zij leidt bijvoorbeeld de halfjaarlijkse controleafspraken in goeie banen en geeft poetsinstructies aan patiënten. Daarnaast mag een mondhygiënist enkele medische handelingen uitvoeren, zoals tandsteen of hechtingen verwijderen, en radiografieën nemen.

Het verschil tussen een mondhygiënist en een tandarts

Doordat de mondhygiënist een deel van het werk overneemt, kan de tandarts zich volledig focussen op gebitsproblemen. Als er extra tandbehandelingen nodig zijn (bijvoorbeeld bij gaatjes), zal de mondhygiënist je doorverwijzen naar een tandarts.

Slechte mondhygiëne (en de gevolgen)

Verzorg jij dagelijks nauwgezet je tanden? Voor veel mensen blijkt het een serieuze opdracht te zijn. Ze vinden het een lastig klusje, willen er geen tijd voor maken of hebben er gewoon weinig aandacht voor. Maar als je weet welke gevolgen een slechte mondhygiëne met zich meebrengt, verandert dat vanzelf. Gaatjes, tandvleesontsteking, bacteriën, slechte adem … Redenen genoeg om je gebit elke dag in de watten te leggen!

Hoe start je met een goeie mondhygiëne?

Om te beginnen: goed poetsen en flossen is cruciaal! Of je een elektrische of manuele tandenborstel gebruikt, maakt niet uit. Wat wel belangrijk is, is de borstel op tijd vervangen. Als de haartjes uit elkaar gaan staan, schaf je je beter een nieuwe aan. En sowieso vervang je hem het best na drie maanden. Ook wat je eet en drinkt, beïnvloedt de gezondheid van je gebit. En tot slot: sla nooit – nee, nooit – je jaarlijkse tandartsbezoek over.

Maak jij werk van een goeie mondhygiëne, maar heb je toch last van gele of scheve tanden? Facings bieden een langdurige oplossing voor een stralende glimlach. Vraag gerust gratis advies aan onze Smile-consulenten.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?