Tanden bleken: natuurlijke witmakers onder de loep

Natuurlijke schoonheidsproducten zitten in de lift. Tanden bleken met natuurlijke witmakers is echter niet zonder gevaar, en ook niet zo efficiënt.

Natuurlijke schoonheidsproducten zitten in de lift. We zijn allemaal meer bezig met wat we op onze huid en haren smeren, en willen chemicaliën vermijden. Zo is het bijvoorbeeld helemaal niet zo’n gek idee meer om zelf deodorant te maken van kokos- en etherische oliën. En ook om gele tanden aan te pakken, grijpen we steeds vaker terug naar natuurlijke witmakers. Tanden bleken met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes is echter niet zo onschuldig als het lijkt, en ook niet zo efficiënt. Komt deze info als een complete verrassing? Lees dan zeker verder!

Tanden bleken met houtskool

Er zijn heel wat shampoos, scrubs en maskers op de markt die houtskool bevatten, maar hetzelfde ‘wondermiddel’ zit evengoed in tal van tandpasta’s en poeders die je tanden zouden bleken. Actieve kool heeft een absorberende werking. Het neemt dus vlekken en vuil op, maar alleen aan de oppervlakte. Het goedje kan je tanden iets witter maken, maar ze worden er nooit witter mee dan hun natuurlijke kleur. Bovendien is het gebruik van actieve kool niet zonder gevaar. De houtskoolkorrels schuren enorm, waardoor ze je glazuur kunnen beschadigen.

Baksoda to the rescue?

Baksoda of bicarbonaat is heel populair om zelf huishoudmiddelen mee te maken, bijvoorbeeld om textiel te bleken of om porselein te reinigen. Je merkt het al: dit ingrediënt maakt dingen witter. Heel wat mensen met gele tanden zetten het dan ook in om hun gebit te bleken. Volg hun voorbeeld niet zomaar, want in pure vorm vreet bicarbonaat je glazuur aan (baksoda is een base, en bewijst dat niet alleen zuren nefast zijn voor je glazuurlaag). In verdunde vorm, zoals in zelfgemaakte tandpasta met kokosvet en pepermunt (voor de smaak), is het minder schadelijk. De keerzijde van de medaille is dan weer dat er weinig wetenschappelijk bewijs is dat het je tanden echt witter maakt.

Tanden bleken met … fruit?

Sommige blogs raden tot slot aan om geprakte aardbeien op je tanden smeren, of om bananen- of sinaasappelschillen over je tanden te wrijven om ze lichter te maken. Ons advies? Niet doen! De zuren in het fruit maken je tanden poreuzer. Door de putjes die ontstaan in je tanden, wordt het licht er anders op weerkaatst. Je krijgt tijdelijk het effect van witheid, maar op termijn is het omgekeerde het geval! Je krijgt er net gelere tanden van, want je glazuur slijt af en het onderliggende tandbeen wordt zichtbaarder.

Veneers: veilig en permanent

Op zoek naar een oplossing zonder ‘maar’ en mét permanent resultaat? Dan zijn veneers je op het lijf geschreven. Dit zijn flinterdunne, op maat gemaakte schildjes die we over je tanden schuiven – om niet alleen hun kleur, maar eventueel ook hun grootte, vorm en positie te corrigeren. De plaatsing verloopt volkomen pijnloos en we hoeven geen millimeter van je eigen tanden te slepen.

Interesse? Vraag je gratis Smile Advies aan bij een ervaren Smile Consulent.

Interlinken 210202

Voulez-vous aussi un sourire rayonnant?

Récevez vos Conseils Smile Gratuits
Voulez-vous un conseil personnel?