Mondspoelingen: wat zijn de voor- en nadelen?

Is zo’n mondspoeling eigenlijk wel gezond? We zochten het voor je uit!

Op sommige ochtenden lijkt de tijd minstens twee keer zo snel te gaan als anders. Je komt kostbare minuten tekort, want je moet nog ontbijten, de kat eten geven, de kinderen naar school voeren, je spullen bij elkaar graaien … en op tijd op het werk verschijnen. Misschien kies je er dan al snel voor om je tanden een keertje niet te poetsen en tijd te sparen door even wat mondwater over je tanden te jagen? Fris gevoel: check! Maar is zo’n mondspoeling eigenlijk wel gezond? We zochten het voor je uit!

De voordelen van mondspoelingen

In zekere zin hebben mondspoelingen wat weg van kauwgom. Een mondspoeling met fluoride:

  • bezorgt je een frisse adem,
  • versterkt je glazuur
  • én vermindert de kans op gaatjes.

Antibacterieel mondwater (bijvoorbeeld met alcohol) kan bovendien ontstekingen van je tandvlees helpen voorkomen. Zulke ontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën en etensresten die op het gebit achterblijven, en waar antibacterieel mondwater komaf mee maakt. Een mondspoeling vermindert bovendien het irriterende gevoel van een aft door (opnieuw) bacteriën te verwijderen.

Let wel op met antibacterieel mondwater met chloorhexidine. Ook dit type mondspoeling ontsmet en doodt bacteriën, maar het kan tijdelijk bruine verkleuringen veroorzaken op je tanden, vullingen, tong en eventuele protheses.

Wat zijn de nadelen van een mondspoeling?

Toch is het met mondwater niet allemaal muntgeur en maneschijn.

  • Mondwater camoufleert alleen maar eventuele problemen in plaats van ze effectief op te lossen – denk maar aan een slechte adem – en heeft het daarom ook maar een tijdelijk effect.
  • Bovendien verwijdert een mondspoeling etensresten veel minder efficiënt dan flossen of tandenpoetsen.
  • Je mond vaker of met méér mondwater spoelen is geen oplossing. Overmatig gebruik kan de bacteriële flora in je mond zelfs verstoren.

Conclusie: gebruik mondwater als aanvulling

Of je dus op drukke ochtenden je toevlucht mag nemen tot mondwater: natuurlijk! Gebruik mondwater gerust als aanvulling op tandenpoetsen, maar besef dat het er echt geen alternatief voor vormt en dat je nog altijd dagelijks met je tandenborstel en tandpasta in de weer moet. Volg in elk geval goed de bijsluiter als je mondwater gebruikt.


Wel een frisse adem, maar geen stralende glimlach? Onze Smile Consulentes geven graag advies om jou mooie witte tanden te bezorgen!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?