Mondspoelingen: doen of niet? | GlamSmile

Mondspoelingen: doen of niet?

Is zo’n mondspoeling eigenlijk wel gezond? We zochten het voor je uit!

Op sommige ochtenden lijkt de tijd minstens twee keer zo snel te gaan als anders. Je komt kostbare minuten tekort, want je moet nog ontbijten, de kat eten geven, de kinderen naar school voeren, je spullen bij elkaar graaien … en op tijd op het werk verschijnen. Misschien kies je er dan al snel voor om je tanden een keertje niet te poetsen en tijd te sparen door even wat mondwater over je tanden te jagen? Fris gevoel: check! Maar is zo’n mondspoeling eigenlijk wel gezond? We zochten het voor je uit!

Mondspoeling gebruiken

De voordelen van mondspoelingen

In zekere zin heeft mondspoeling wat weg van kauwgom. Mondspoeling met fluoride bezorgt je namelijk een frisse adem, het versterkt je van glazuur én het vermindert de kans op gaatjes. Antibacterieel mondwater (bijvoorbeeld met alcohol) kan bovendien ontstekingen van je tandvlees helpen voorkomen. Zulke ontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën en etensresten die op het gebit achterblijven, en waar antibacterieel mondwater komaf mee maakt. Let echter op met antibacterieel mondwater met chloorhexidine. Ook dit type mondspoeling ontsmet en doodt bacteriën, maar het kan tijdelijk bruine verkleuringen veroorzaken op je tanden, vullingen, tong en eventuele protheses. Tot slot vermindert een mondspoeling de irritatie van een aft door (opnieuw) bacteriën te verwijderen.

… en de nadelen

Toch is het niet allemaal muntgeur en maneschijn. Om te beginnen camoufleert mondwater eventuele problemen in plaats van ze effectief op te lossen – denk maar aan een slechte adem – en heeft het daarom ook maar een tijdelijk effect. Bovendien verwijdert een mondspoeling etensresten veel minder efficiënt dan flossen of tandenpoetsen. En je mond vaker of met méér mondwater spoelen is geen oplossing. Overmatig gebruik kan de bacteriële flora in je mond zelfs verstoren.

Conclusie: doen of niet?

Of je dus op drukke ochtenden je toevlucht mag nemen tot mondwater: natuurlijk! Gebruik mondwater gerust als aanvulling op tandenpoetsen, maar besef dat het er echt geen alternatief voor vormt en je nog altijd dagelijks met je tandenborstel en tandpasta in de weer moet. Volg in elk geval altijd goed de bijsluiter als je mondwater gebruikt.


Wel een frisse adem, maar geen stralende glimlach? Onze Smile Consulentes geven graag advies om jou mooie witte tanden te bezorgen!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Gratis Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?