Gaatje in je tand? Zo vermijd je dat het zo ver komt!
Een gaatje in je tand: het klinkt onschuldig, maar wanneer je het niet op tijd onder handen laat nemen, kan het ernstige gevolgen hebben voor je gebit. In de meeste gevallen ligt de oorzaak bij twee boosdoeners. Met stip op één: bacteriën. Het is normaal om bacteriën in de mond te hebben, maar bij een slechte hygiëne werken die tandplak in de hand, wat vervolgens kan evolueren tot tandsteen en uiteindelijk gaatjes. De tweede: veel suiker eten. Daarnaast lopen ook mensen met een droge mond meer risico op gaatjes, omdat speeksel zuren neutraliseert. Gaatjes voorkomen? Dat doe je vooral door je goede gewoontes eigen te maken op het vlak van mondhygiëne en eetgewoontes.
Elk jaar minstens één tandartsbezoek
Of je nu klachten hebt of niet: ga om te beginnen minstens één keer per jaar naar tandarts, zodat hij of zij tijdig kan ingrijpen.
Goed en regelmatig poetsen
Poets daarnaast twee keer per dag goed je tanden om tandplak te vermijden. Grijp evenwel nooit vlak na het eten naar je tandenborstel! Anders loop je het gevaar je glazuur te beschadigen. Ga ook niet te lang met dezelfde tandenborstel aan de slag, maar vervang hem elke drie maanden. Of je nu een elektrische tandenborstel of een gewone hanteert, dat kies je helemaal zelf.
Gezond eten, minder gaatjes in je tanden
Onze derde tip is zeker voor zoetekauwen even slikken: pas op met suikerrijk eten en drinken. Water is bijvoorbeeld veel beter dan frisdrank, zelfs suikervrije. Voor te zuur eten moeten we evengoed waarschuwen.
Gedaan met eten? Flossen en naspoelen
Na elke maaltijd blijven er ongetwijfeld etensresten achter tussen je tanden. Het is zaak om goed te flossen om die te verwijderen. Ook een glas water of melk drinken na het eten zorgt voor een betere bescherming, want zo stuur je de suikers en zuren die je glazuur aantasten de laan uit.