Tandontsteking: oorzaken en oplossingen

Last van een tandontsteking? Ontdek hoe zo’n ontsteking ontstaat en – veel belangrijker – wat je eraan kunt laten doen!

Het is een understatement van formaat om te zeggen dat tandpijn vervelend is. Er bestaan verschillende gradaties, van gevoelige tanden tot aanhoudende, stekende pijn. Ervaar je een scherpe pijn die uitstraalt naar de rest van je tanden, die verergert als je iets warms eet of drinkt en vermindert als je iets kouds consumeert? Dan heb je misschien last van een tandontsteking.

De oorzaken van een tandontsteking

Een tandontsteking begint bijvoorbeeld door tandbederf, doordat je een slag of stoot tegen je tand kreeg, of doordat er op een andere manier een gat, barst of breuk in je tand ontstond. Als je deze beschadiging te lang ongemoeid laat, kunnen bacteriën het gezellig maken in je tandmerg, en schade aan je tandzenuw of pulpa veroorzaken. Het gevolg is op termijn een zeurende pijn.

Ontstoken tandzenuw: ontzenuwen is de boodschap

Is de ontsteking doorgedrongen tot diep in het merg van de tand? Dan is een ontzenuwing of wortelkanaalbehandeling de aangewezen methode om de ontsteking – en dus ook de pijn – weg te nemen. Door de zenuw eruit te halen en de kanalen op te vullen, kun je je tand behouden, wat nog altijd beter is dan hem te laten trekken en vervangen door tandimplantaat of brug om de ontsteking een halt toe te roepen.

Een een tand laten ontzenuwen verloopt in drie stappen:

  • Het aangetaste tandweefsel wordt verwijderd en de wortelkanalen gereinigd.
  • De tandarts laat de kanaaltjes drogen en vult ze op.
  • Tot slot herstelt hij of zij de tand.

Als je tanden vooraan de probleemzone vormen, dan heb je ‘geluk’, want die tanden hebben meestal maar een wortelkanaal, soms twee. De achterste kiezen zijn een ander paar mouwen. Die tellen drie of vier kanalen en zijn moeilijker bereikbaar. Als je die tanden wil laten ontzenuwen, moet de behandeling vaak in twee sessies gebeuren.

Een ontzenuwde tand is niet meer vitaal, waardoor hij minder flexibel is en meer kans heeft op breuken dan een niet-ontzenuwde tand. Ontzenuwde tanden kunnen bovendien verkleuren of een grijze doorschemering krijgen. Een veneer of een kroon helpt je terug aan een witte tand.

Terug stralend witte tanden krijgen na een wortelkanaalbehandeling? Neem vrijblijvend contact met ons op, want we helpen je graag!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?