Bacteriën in je mond: goede of slechte zaak?

De aanwezigheid van bacteriën in je mond is volkomen normaal. Toch wil dat niet zeggen dat zomaar iedereen welkom is op je tanden! Een woordje uitleg.

Je denkt er misschien liever niet over na, maar je mond is een warme en vochtige omgeving die de ideale thuis vormt voor heel wat bacteriën. Hoeveel bacteriën, wil je het weten? Het zijn er meer dan zevenhonderd. Maar voordat je begint te panikeren: de aanwezigheid van bacteriën in je mond is volkomen normaal. In een gezonde mond houden speeksel en goede bacteriën de slechte bacteriën onder controle. Dat er vanzelfsprekend ook slechte bacteriën aanwezig zijn op je tanden, vormt dus zelfs geen probleem. Maar het evenwicht moet er wel zijn! Een woordje uitleg …

Bacteriën zijn dol op je tanden

Je lippen, gehemelte, tandvlees en tong: allemaal hernieuwen ze zichzelf voortdurend. Ze werpen dan ook continu kleine beetjes materiaal af. Maar je tanden doen dat niet, waardoor bacteriën zich algauw op het tandoppervlak nestelen en er een film over leggen. Die laag tandplak kan op termijn in tandsteen veranderen (waar zich weer voedingsresten en nieuwe bacteriën aan gaan hechten) en mondproblemen veroorzaken. In het slechtste geval raken zelfs je organen erdoor aangetast. De bacteriën kunnen namelijk via je bloed naar onder meer je hart en nieren reizen. Maar zo ver hoeft het natuurlijk niet te komen!

Opgepast met suiker

Uitkijken met wat je eet en drinkt, loont wel degelijk de moeite – en dan hebben we het niet over calorieën tellen. Suikerrijke dranken en etenswaren verstoren namelijk de balans in je mond. Zo krijgen de goede bacteriën het moeilijker om de slechte te bestrijden, met eventuele gaatjes tot gevolg. Hoe dat precies komt? Bepaalde bacteriën (vooral de Streptococcus mutans, maar ook andere) zetten suikers om in zuren, en die zuren lossen op hun beurt het tandglazuur op. Da’s ook meteen de reden waarom je cariës kunt ontwikkelen.

Tandvleesontsteking: bacteriën als boosdoener

Je hebt net kennisgemaakt met een boosdoener die suikers transformeert tot zuren, maar er zijn evengoed bacteriën die creatief aan de slag gaan met … eiwitten! Ze breken eiwitten af, om precies te zijn, en halen zo de zuurgraad van je speeksel naar omlaag. Je krijgt er op lange termijn geen gaatjes van, maar wel pijn en een slechte adem. De bacteriën kunnen je namelijk opzadelen met een tand(vlees)ontsteking. Het tandvlees en het bot kunnen terugtrekken door een ophoping van bacteriën in de mond. Met als gevolg dat je eventueel bepaalde tanden zou kunnen verliezen.

Applaus voor goede bacteriën

We kondigden het al aan: niet alle bacteriën zijn slecht. In een gezonde mond is alles in balans en doen de goede bacteriën hun werk, namelijk de slechte bacteriën doden en zuren omzetten naar neutrale moleculen. Idealiter zijn, met andere woorden, de zuurproducenten en de zuurafbrekers in verhouding. Slecht poetsen of niet poetsen op je tandvlees zorgt ervoor dat slechte bacteriën zich ophopen en zo ontstekingen veroorzaken. Door dagelijks te flossen en goed te poetsen, verwijder je voedselresten en tandplak en bewaar je makkelijker het evenwicht tussen de verschillende soorten bacteriën. Fluoride heeft een licht antibacteriële werking en zit in sommige tandpasta’s – maar overdrijf er niet mee. Je weet dus wat je te doen staat!

Een goede mondhygiëne is cruciaal om mondbacteriën in balans te houden, maar je krijgt er niet elk type tandverkleuring mee weg. Gun je jezelf graag een stralende glimlach en een wit gebit? Kom er eens vrijblijvend over praten met onze Smile Consulentes!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?