Welke soorten beugels zijn er en waar dienen ze voor? | GlamSmile

Welke soorten beugels zijn er en waar dienen ze voor?

De blokjesbeugel kent iedereen, maar er zijn nog veel meer soorten beugels. We zetten de belangrijkste op een rij!

In je tienerjaren droeg een groot deel van je klasgenoten waarschijnlijk een beugel, maar ook steeds meer volwassenen kiezen ervoor om hun tanden te perfectioneren met behulp van een beugel. Het is inderdaad de oplossing bij uitstek voor uiteenlopende tandproblemen, van scheve tanden tot een spleetje tussen je tanden. Maar ook binnen de soorten beugels op zich is er een grote variëteit – zowel qua functie als qua uiterlijk. Iedereen kent de blokjesbeugel (misschien noem jij dit type een ‘slotjesbeugel’), maar welke opties zijn er nog meer?

1

De uitneembare beugel

Een uitneembare beugel schuif je over je boven- of ondertanden en je gehemelte of de holte onderaan je mond. Metaaldraadjes houden de beugel op zijn plaats. Het handige aan dit type beugel is dat je hem – zoals de naam al verklapt – uit je mond kunt nemen om te eten. Etensrestjes van tussen je beugel pulken, hoeft dus gelukkig niet.

2

De buitenbeugel

De buitenbeugel springt meteen in het oog: er loopt een ijzeren boog rondom je achterhoofd of boven op je hoofd, waarmee de beugel kracht uitoefent. De boog op zich zit niet vast in je mond, maar is verbonden met een tweede boog in je mond. Meestal heeft een buitenbeugel als doel om de boven- en de onderkaak beter op elkaar af te stemmen.

3

De expansiebeugel

Een expansiebeugel wordt gebruikt om de bovenkaak te verbreden wanneer die te smal is en niet mooi op je onderkaak past. Deze beugel bestaat uit een mal uit kunsthars die tegen je gehemelte komt, met daarin een schroef die je kunt aandraaien.

4

De retainer

Nadat je een beugel hebt gedragen, kun je als nabehandeling een retainer krijgen. Dit is een draadje dat tegen de achterzijde van je onder- of boventanden plakt om de effecten van je behandeling maximaal te behouden en te zorgen dat je tanden niet van positie veranderen.

5

De subtielste soort beugel: de onzichtbare beugel

Je glimlach perfectioneren zonder dat iemand er iets van merkt? Dan kan met een onzichtbare én pijnloze beugel. Deze beugel bestaat uit schildjes kunsthars die we over je tanden schuiven. Niet onbelangrijk: ook deze beugel is uitneembaar, waardoor je niet de minste last ondervindt wanneer je eet.

Tijd om werk te maken van die stralende glimlach? Leg een afspraak vast voor gratis Smile Advies.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Gratis Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?