Welke soorten beugels zijn er en waar dienen ze voor?

Er is weinig dat een beugel niet opgelost krijgt. De blokjesbeugel kent iedereen, maar er zijn nog veel meer soorten. We zetten de belangrijkste op een rij!

Kijk eens rond in een klas vol tieners en je merkt snel dat het grootste deel ervan met een beugel rondloopt. Ook steeds meer volwassenen kiezen voor een beugel om hun gebit te perfectioneren. Van scheve tanden tot een spleetje tussen je tanden, er is weinig dat zo’n ding niet opgelost krijgt. Maar de ene beugel is de andere niet. Er bestaan verschillende soorten, met elk een specifieke functie en uiterlijk. Iedereen kent de blokjesbeugel (misschien noem jij dit type een ‘slotjesbeugel’), maar welke opties zijn er nog meer?

1 De uitneembare beugel

Een uitneembare beugel schuif je over je boven- of ondertanden en je gehemelte of de holte onderaan je mond. Metaaldraadjes houden het systeem op z’n plaats. Het handige aan dit type beugel is dat je hem – zoals de naam al verklapt – uit je mond kunt nemen om te eten. Etensrestjes van tussen je beugel pulken, hoeft dus gelukkig niet.

2 De buitenbeugel

De buitenbeugel springt meteen in het oog: er loopt een ijzeren boog rondom je achterhoofd of boven op je hoofd, waarmee de beugel kracht uitoefent. Die boog is verbonden met een tweede boog in je mond. Meestal heeft een buitenbeugel als doel om de boven- en onderkaak beter op elkaar af te stemmen. Vandaag komt een buitenbeugel minder vaak voor dan vroeger.

3 De expansiebeugel

Een expansiebeugel dient om de bovenkaak te verbreden wanneer die te smal is en niet mooi op je onderkaak past. Deze beugel bestaat uit een mal van kunsthars die tegen je gehemelte komt, met daarin een schroef die je kunt aandraaien. Met dit soort beugel kan al vroeg gestart worden bij kindjes.

4 De retainer

Nadat je een beugel hebt gedragen, kun je als nabehandeling een retainer krijgen. Dat is ofwel een draadje dat tegen de achterzijde van je onder- en/of boventanden plakt ofwel een transparante nachtbeugel. Het zorgt ervoor dat de effecten van je behandeling maximaal behouden blijven en je tanden niet van positie veranderen.

5 De subtielste soort: de onzichtbare beugel

Je gebit corrigeren zonder dat iemand er iets van merkt? Dan kan met een onzichtbare én pijnloze beugel. Die bestaat uit schildjes van kunsthars die over je tanden schuiven. Niet onbelangrijk: ook deze beugel is uitneembaar, dus je kan zonder problemen die salade of spaghetti verorberen.


De snelle optie: veneers

Een beugel vraagt tijd. Je mag vaak pas na zes maanden tot twee jaar resultaat verwachten. Bovendien verandert een beugel niets aan de kleur van je tanden. Wil je écht voor een stralende glimlach gaan, en die ook snel in de spiegel zien? Dan zijn facings of veneers de oplossing.

Tijd om werk te maken van die mooie glimlach? Leg een afspraak vast voor gratis Smile Advies.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?