Help, ik heb een spleet tussen mijn tanden | GlamSmile

Help, ik heb een spleet tussen mijn tanden

Een spleet tussen de tanden (diastema of diasteem) oogt niet altijd even mooi. En tenzij je een zesjarig meisje bent, is het ook niet meer schattig. Je voelt je misschien onzeker of je houdt je in om al te breed te glimlachen waardoor je ongewild verlegen of niet erg sociaal overkomt. Misschien belemmert het je bij het spreken en kan je de V en F of S niet goed uitspreken. In dit artikel kom je te weten hoe een spleetje ontstaat, wat je er kan aan doen en hoe GlamSmile jou kan helpen.
Spleetje tussen de tanden

Waarom heb ik een spleetje tussen mijn tanden?

Er zijn verschillende redenen waarom er een spleetje tussen je tanden kan ontstaan. Je bent genetisch voorbestemd: de krachtige kaak van je papa en de fijne tandjes van je mama; je bent een of meerdere tanden kwijt waardoor de andere tanden meer plaats krijgen én nemen en spleetjes achterlaten; je tanden zijn te klein voor je kaakboog; het labiale frenulum bevindt zich te dicht tussen je snijtanden, of je knarsetandt terwijl je slaapt. Het kan ook dat je de slechte gewoonte hebt om te nagelbijten of om je tong bij het eten tegen je tanden te duwen.

Maar niet getreurd! Er zijn verschillende oplossingen voor het “spleet tussen de tanden”-probleem. We zetten ze even op een rijtje voor jou.

Oplossing 1: een orthodontische beugel

Orthodontie is wellicht de meest gekende oplossing. Voor ernstige afwijkingen vraag je best raad aan je tandarts of orthodontist. Zij kunnen je vertellen hoe noodzakelijk een orthodontische behandeling is. Is de spleet niet groter dan 3mm? Dan is de kans groot dat een beugel niet nodig is en kies je misschien liever voor een snellere en makkelijkere optie, zoals bijvoorbeeld facings.

Een beugel is niet de snelste weg naar een mooie glimlach en zeker niet de meest pijnloze. Hoewel de spanning op je tanden wel went, brengt het toch een aantal fysieke ongemakken met zich mee. Je kan er hoofdpijn van krijgen, de binnenkant van je lippen kan beschadigd raken en het risico op gaatjes is groter. Als je een functie uitoefent waarin je voorkomen belangrijk is dan wil je wellicht ook geen jaren met een beugel rondlopen. Een beugel is ook geen garantie dat je tanden blijven rechtstaan in de toekomst. De slechte gewoonten die we eerder al vermeldden, kunnen de jaren met een beugel zo weer teniet doen. Je moet die zo snel mogelijk afleren, want tegen slechte gewoonten is geen enkele oplossing bestand.

Oplossing 2: Composiet

Met composiet heb je twee mogelijkheden voor spleetjes tussen de tanden:

1. De eerste houdt in dat de ruimte tussen twee tanden met composiet wordt opgevuld. Dat noemen we bonding en is eigenlijk hetzelfde proces als wanneer de tandarts een gaatje vult. Eerst worden de tanden goed schoongemaakt en gedroogd. Dan wordt het oppervlak van de tanden geëtst met een zuur zodat het oppervlak ruwer is. Vervolgens wordt deze laag geïmpregneerd met bonding zodat de composiet zich beter hecht aan de tand. Ten slotte wordt de composiet aangebracht die de tandarts in de juiste vorm kneed en hard maakt met het gekende blauwe lichtje. Composiet kan door je tandarts zelf worden geplaatst en omdat er tandtechnisch gezien geen tandlabo aan te pas komt is het dus goedkoper. Er zijn wel een paar nadelen: composiet is poreus waardoor het makkelijker verkleurt door bijvoorbeeld roken, rode wijn of koffie. Het is niet erg stevig waardoor het makkelijk beschadigd raakt. Het kan er ook voor zorgen dat je tanden te breed lijken voor hun lengte.

2. De tweede mogelijkheid bestaat uit directe composiet facings. Het nadeel hiervan is dat het er onnatuurlijk kan uitzien omdat ze enigszins bol staan. De tandarts kan minder nauwkeurig werken dan wanneer een facing in een tandlabo gemaakt wordt. Ook bij deze oplossing geldt dat slechte gewoonten nefast zijn voor de behandeling.

Oplossing 3: Veneers van porselein

Wie streeft naar een stralende glimlach, zonder vervelende beugel en met blijvend resultaat komt dan bij porseleinen facings terecht. Het voordeel van porseleinen veneers (facings) is om te beginnen dat ze een heel lange levensduur hebben. Met een goede mondhygiëne gaan ze wel tot 15 jaar mee! Omdat ze van porselein zijn, blijven ze ook permanent wit. Ze zien er natuurlijk uit en de plaatsing van facings is volkomen pijnloos. Porseleinen facings hebben ook geen nadelig effect op je tanden. De mogelijkheden beperken zich overigens ook niet tot het dichten van spleetjes. Ook scheve of verkleurde tanden kunnen verholpen worden met facings.

Bij GlamSmile je porseleinen veneers laten plaatsen heeft een aantal voordelen: snel, pijnloos en professioneel. Onze professionele GlamSmile Adviseurs bespreken eerst samen met jou wat de mogelijkheden zijn en bepalen welke glimlach jóuw glimlach wordt, de glimlach die bij jou past, aan de hand van twaalf controle punten.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Gratis Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?