Help, ik heb een spleet tussen mijn tanden

Zit jij verveeld met het spleetje tussen je tanden? Het lijkt iets onbenulligs, maar misschien voel jij je er onzeker door en houd je je in om breed te glimlachen. Of belemmert het je om de letters V, F of S goed uit te spreken. In dit artikel kom je te weten hoe een spleetje tussen je tanden ontstaat, wat je eraan kunt doen en hoe GlamSmile jou kan helpen.

Spleetje tussen de tanden

Waarom heb ik een spleetje tussen mijn tanden?

Er zijn verschillende redenen waarom er een spleetje tussen je voortanden kan ontstaan.

  • Je bent genetisch voorbestemd: de combinatie van de krachtige kaak van je papa en de fijne tandjes van je mama zorgt voor een open ruimte tussen je tanden.
  • Je bent een of meerdere tanden kwijt, waardoor de andere tanden meer plaats krijgen én innemen, en zo spleetjes achterlaten.
  • Je tanden zijn te klein voor je kaakboog.
  • Je knarsetandt terwijl je slaapt. Het kan ook dat je de slechte gewoonte hebt om te nagelbijten of om bij het eten je tong tegen je tanden te duwen.
  • Je hebt last van tongpersen: je slikt met je tong tegen je tanden, waardoor je onbewust zelf spleetjes tussen je tanden creëert of in stand houdt.

Maar niet getreurd! Er zijn verschillende oplossingen voor het spleet-tussen-je-tanden-probleem. We zetten ze voor jou op een rijtje.

Wat kun je doen tegen een spleet tussen je tanden?


Oplossing 1: een orthodontische beugel

Orthodontie is waarschijnlijk de bekendste oplossing als het om een ernstige afwijking gaat. Je tandarts of orthodontist geeft je graag advies. Is de spleet tussen je tanden niet groter dan 3 millimeter? Dan is de kans groot dat een beugel niet nodig is en kies je misschien liever voor een snellere en makkelijkere optie, zoals facings.

Een beugel is niet de snelste weg naar een mooie glimlach en zeker niet de meest pijnloze. Hoewel de spanning op je tanden wel went, brengt het toch een aantal fysieke ongemakken met zich mee. Je kunt er hoofdpijn van krijgen, de binnenkant van je lippen kan beschadigd raken en je loopt meer risico op gaatjes.


Oplossing 2: Composiet

Met composiet heb je twee oplossingen voor spleetjes tussen de tanden:

  1. De ruimte tussen twee tanden wordt met composiet opgevuld. Dat noemen we bonding en is eigenlijk hetzelfde proces als wanneer de tandarts een gaatje vult. Eerst worden de tanden goed schoongemaakt en gedroogd. Dan wordt het oppervlak van de tanden ruwer gemaakt door het te behandelen met een zuur. Ten slotte brengt de tandarts de composiet in de gewenste vorm aan en maakt die hard met het gekende blauwe lichtje. Er zijn wel enkele nadelen: composiet is poreus waardoor het sneller verkleurt door bijvoorbeeld roken, rode wijn of koffie. Bovendien geraakt het makkelijk beschadigd. Het kan er ook voor zorgen dat je tanden te breed lijken voor hun lengte.
  2. De tweede mogelijkheid bestaat uit composiet facings. Het nadeel hiervan is dat het resultaat er onnatuurlijk kan uitzien, omdat de facings enigszins bol staan. De tandarts kan ook minder nauwkeurig werken dan wanneer een facing in een tandlabo wordt gemaakt.

Bovenstaande oplossingen worden niet aangeboden door Glamsmile.

Oplossing 3: Veneers van porselein

Als je droomt van een stralende glimlach, zonder vervelende beugel en met blijvend resultaat, dan kom je algauw bij porseleinen facings terecht. Een groot voordeel van porseleinen facings of veneers is dat ze een lange levensduur hebben. Met een goede mondhygiëne gaan ze tot wel 15 jaar mee! Omdat ze van porselein zijn, blijven ze ook permanent wit. Ze zien er natuurlijk uit en de plaatsing van facings is volkomen pijnloos. Tot slot hebben porseleinen facings geen nadelig effect op je tanden.

De mogelijkheden van facings beperken zich trouwens niet tot het dichten van spleetjes. Ook scheve of verkleurde tanden kun je verhelpen met facings.

Spleetje tussen je tanden opvullen: de kosten

Bonding met composiet is de goedkoopste optie, omdat je tandarts de behandeling zelf kan uitvoeren en er dus geen tandtechnisch labo aan te pas komt. Daartegenover staat dat het ook de minst duurzame keuze is door de nadelen die we eerder al opsomden. Het prijskaartje van een beugel is op voorhand moeilijk te voorspellen. De prijs van facings is dan weer afhankelijk van het materiaal en het aantal. In ruil daarvoor krijg je wel een snel en en blijvend resultaat.

Wil je het spleetje tussen je voortanden verhelpen met facings? Of wil je graag wat extra info? Kom gerust eens langs voor een vrijblijvend gesprek met onze Smile Consulenten.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?