Gaatje in je tand laten vullen

Gaatjes voorkomen is beter dan genezen, maar als het dan tóch zo ver is, dan weet je wellicht graag waar je aan toe bent. Lees in dat geval zeker ons blogartikel!

Een gaatje laten vullen is niet meer ‘de absolute nachtmerrie’ die het misschien was in je kindertijd, maar toch vermijd je ook als volwassene natuurlijk maar beter dat het zo ver komt, door goed te poetsen en gezond te eten. En als het dan tóch nodig is om een gaatje in je tand te laten vullen, dan weet je wellicht graag waar je aan toe bent. Lees in dat geval zeker verder!

Signalen die je niet mag negeren

Bij een gaatje denk je misschien meteen aan tandpijn. Dat is inderdaad vaak een teken aan de wand, want waar het gaatje zit, is je glazuur aangetast of verdwenen, en is je tand dus gevoeliger. Maar ook andere symptomen kunnen wijzen op cariës of tandbederf:

  • Een slechte adem
  • Een vieze smaak in je mond
  • Bruine, zwarte of witte vlekken op je tanden
  • Pijn in je kaak

Komaf maken met een gaatje in je tand

As je met cariës naar de tandarts gaat, dan doorloop je de volgende stappen. (We moeten er wellicht meteen bij vertellen dat het stappenplan pijnlijk klinkt, maar dat het dat echt niet hoeft te zijn. De tandarts zal je namelijk plaatselijk verdoven, zodat je niets voelt van de behandeling – tenzij je expliciet vraagt om geen verdoving te krijgen.)

  • De tandarts begint met boren om toegang te krijgen tot het aangetaste tandbeen (dit kan, afhankelijk van hoe diep hij moet boren, pijn doen als je je onverdoofd onder handen laat nemen).
  • Hij verwijdert vervolgens het aangetaste tandbeen.
  • Idealiter werkt de tandarts met een rubberdam, zodat er geen vocht aan de vulling kan komen en ze perfect aan de tand kleeft, maar indien nodig maakt de tandarts je tand schoon en droogt hij hem, zodat de vulling mooi kan aansluiten.
  • Dan is het tijd om het gaatje te vullen.
  • Je tandarts zal de vulling modelleren naar de vorm van de tand (met de groefjes zoals een natuurlijke tand), zodat je het verschil niet meer voelt tussen de behandelde tand en je andere tanden.
  • Tot slot gebruikt hij een blauwe lamp om de vulling uit te harden.

Is je gaatje gevuld, maar had je last van tandverkleuring? Dat laatste probleem is daarmee niet van de baan, maar weet dat veneers of facings je terug aan een mooi wit gebit kunnen helpen. Goed om te weten: in tegenstelling tot een gaatje in je tand laten vullen, verloopt onze behandeling altijd volledig pijnloos!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?