Poetsen met een elektrische tandenborstel of manueel: wat is het beste?

Is poetsen met een elektrische tandenborstel beter dan manueel poetsen?

Is poetsen met een elektrische tandenborstel of manueel poetsen een kwestie van voorkeur? Of levert de ene methode ook echt een beter resultaat (lees: een betere mondhygiëne) op dan de andere? Een terechte vraag! We zochten het antwoord voor je uit.

Goed manueel poetsen: moeilijker dan je denkt

’s Ochtends en ’s avonds even snel je tandenborstel over je tanden halen volstaat niet natuurlijk. Je moet kleine, draaiende bewegingen maken in hoek van 45°C, van voor tot achter in de mond, van op het tandvlees naar de onderkant van je tand, en zowel de voor- als de achterkant van je tanden de nodige aandacht geven. Daarbij is het cruciaal dat je altijd begint te poetsen op het tandvlees en in cirkelvormige bewegingen naar beneden gaat, en niet omgekeerd. Het hele ritueel is vermoeiender en moeilijker dan je denkt! Veel mensen poetsen dan ook verkeerd als ze het manueel doen, of ze pakken het tandenpoetsen niet systematisch genoeg aan.

Wanneer je niet goed poetst …

Als je manueel poetst en dat niet zorgvuldig genoeg doet, blijven er bacteriën achter op je tanden, en die kunnen gaatjes, tandplak en uiteindelijk zelfs ontstekingen veroorzaken. Zo’n tandvleesontsteking is trouwens ernstiger dan je misschien denkt, en moet je meteen laten behandelen.

Elektrisch poetsen: meer kans op succes

Als je manueel poetst en je doet het zoals het moet, loop je geen risico. Waak er wel over dat je je tandenborstel op tijd vervangt. Maar het is zo dat veel mensen beter – grondiger en langer – poetsen met een elektrische tandenborstel, gewoon omdat het minder vermoeiend is en omdat je er makkelijker mee op alle plaatsen komt dan met een manuele borstel. In principe blijft je methode dus gelijk, zolang je maar consequent zone per zone en tandvlak per tandvlak poetst, het liefst gedurende ongeveer vier minuten per poetsbeurt.

Wel opletten met een elektrische tandenborstel: hij doet zijn werk zonder dat je duwt, dus je hoeft er geen druk op te zetten, maar hem gewoon te begeleiden. Door te hard te poetsen, beschadig je je glazuur (dat wordt dan poreus, waardoor je sneller verkleuringen krijgt). Elektrisch poetsen doe je bovendien niet met dezelfde handelingen als handmatig poetsen. Geen grootste gebaren van voor naar achter, maar tand per tand werken dus!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?