Tips om je tanden te verzorgen (deel 2)
Van Twix’en tot verliefde koppeltjes: heel wat goeie dingen komen per twee. Zo ook onze tips om je tanden te verzorgen! Las je deel 1 van ons tweeluik nog niet? Steek dan eerst daar je licht op, en kom daarna zeker terug naar deze pagina voor meer informatie. Een mooi gebit is namelijk cruciaal voor je zelfvertrouwen en dus allesbehalve een detail. En je hoeft trouwens niet meteen aan ingrijpende veranderingen en tandartsbezoeken te denken als je je onzeker voelt over je gebit. Je komt namelijk al een heel eind door je tanden goed te vertroetelen.
Je tanden verzorgen = bewust eten
Zuinig met (verborgen) suikers …
De Twix uit onze inleiding was misschien een ongelukkig gekozen voorbeeld in deze context, want om je tandglazuur te sparen, grijp je natuurlijk maar beter niet té vaak naar zo’n suikerbom – en al zeker geen die hardnekkig aan je tanden blijft plakken.
Dat je je gebit geen plezier doet met een chocoladesnack, besef je wellicht maar al te goed. Maar let op: ook in allerlei andere gerechten zit suiker verstopt, soms zelfs waar je het niet verwacht. Die zogenaamde verborgen suikers kom je bijvoorbeeld tegen in kant-en-klaarmaaltijden en ketchup. Dat maakt die voedingsmiddelen niet alleen slecht nieuws voor je lijn; ze kunnen ook gaatjes in je gebit veroorzaken. Bepaalde bacteriën in je mond doen namelijk niets liever dan suiker omzetten in zuur, en dat laatste goedje betekent een aanslag voor de beschermlaag van je tanden. Als je niet té snel opnieuw naar zoetigheden grijpt, kan je glazuur zichzelf herstellen, maar niet overdrijven is dus de boodschap.
… maar ook met zure voeding
Een glaasje ice tea dan maar? Helaas! Ook met frisdranken of koolzuurhoudende dranken moet je oppassen omdat ze je glazuur aantasten. Hetzelfde geldt trouwens voor alle voedingsmiddelen met veel voedingszuren. Kun je je portie frisdrank toch maar moeilijk missen? Drink ze dan met een rietje, zo komt de drank minder direct in aanraking met je tanden. Kiezen voor een suikervrije variant is helaas geen waterdichte oplossing, want – hoewel je dan de boosdoeners uit het vorige punt wel omzeilt – daarin zit evengoed fosforzuur, een goedje dat je glazuur al na tien minuten aanvalt.
Eet niet de hele dag door
Hoewel weleens gezegd wordt dat vele kleine maaltijden voor je lijn beter zijn dan drie grote porties per dag, is het voor je gebit niet goed om de hele dag door te eten. Nu eens een paar druiven in je mond stoppen, dan eens een koekje knabbelen … het is dé manier om tandplak te laten opstapelen.
Spoel je mond na het eten
We hebben het in deel 1 al gezegd: het is het beste om meerdere keren per dag zachtjes je tanden te poetsen (evenwel niet vlak na een maaltijd of snack, want dan zou je de schadelijke stoffen net extra kunnen inwrijven en doen inwerken op je glazuur). Maar als je eerlijk bent, zie je jezelf wellicht nog niet meteen op het werk naar de wastafel wandelen om je gebit onder handen te nemen. Gelukkig is er een makkelijk alternatief: gewoon even je mond met water spoelen is ook al lekker verfrissend en het helpt om zuren te verwijderen.
Je hebt maar één gebit
Regelmatig naar de tandarts
4 tips voor een perfecte gebitsverzorgingNiemand gaat écht graag naar de tandarts, maar regelmatige controles helpen wel om eventuele problemen vroeg op te sporen en op te lossen. Een ingreep is ook veel milder als een gaatje nog pril is dan wanneer je er al jaren mee rondloopt. En dat scheelt ook nog eens in de portemonnee!
Langdurige oplossingen
Ben je niet tevreden over je gebit, bijvoorbeeld door scheve of verkleurde tanden? Kies niet voor een tijdelijke oplossing, maar zoek een alternatief dat je jarenlang vooruithelpt. Gezonde tanden vormen immers de basis van een stralende glimlach!