De gevolgen van een slechte mondhygiëne | GlamSmile

De gevolgen van slechte mondhygiëne: een griezelverhaal

In dit artikel zetten we de gevolgen van slechte mondhygiëne op een rij om je te motiveren trouw naar je tandenborstel te grijpen. De risico’s zijn onderschat!

Soms voelt tandenpoetsen en flossen aan als make-up moeten verwijderen of je haar kammen na een lange dag: je hebt er geen zin in, het is er gewoonweg te veel aan. Zonder poetsbeurt je bed in of aan de dag beginnen? Dat doe je beter niet. Hier zetten we de gevolgen van slechte mondhygiëne op een rij om je te motiveren tóch trouw naar je tandenborstel te grijpen – een beetje zoals angstaanjagende foto’s tonen op een pakje sigaretten. Want we zijn zeker dat je de risico’s behoorlijk onderschat!

Een gebit met gaatjes

Gaatjes: dit gevolg van te weinig of verkeerd poetsen is je zeker niet onbekend. Cariës betekent pijn en ellende, dus voorkomen is beter dan genezen. Maar als het dan toch zo ver is, en je zit met een gaatje, ontsteking of abces, dan moet je het probleem écht op tijd laten behandelen. Blijf je uitstellen of je kop in het zand steken? In dat geval is een wortelkanaalbehandeling niet uitgesloten – en die ingreep is niet mals.

Vrij spel voor bacteriën

Een slechte mondhygiëne vergoot de kans op ontstoken tandvlees, waardoor slechte bacteriën in de mond terechtkomen, die je ernstig ziek kunnen maken. Als je ontstoken tandvlees begint te bloeden, belanden de bacteriën in je bloedbaan, en dat is nefast voor hele lichaam. Wetenschappers hebben verbanden ontdekt met hart- en vaatziekten (de bacteriën kunnen bloedvaten en aders verstoppen), diabetes en een verhoogd risico op longontstekingen. Ook zouden de bacteriën die vrijkomen bij ontstoken tandvlees zelfs ontstekingen in de hersenen kunnen veroorzaken, die op hun beurt weer aanleiding kunnen geven tot de ziekte van Alzheimer.

Beter gebit = verzorgder uiterlijk

Tot slot heeft een goeie mondhygiëne een effect op je uiterlijk en je levenskwaliteit. Met een mooi gebit kom je nu eenmaal beter over, maar het is ook zo dat je door slecht te poetsen last kunt krijgen van een slechte adem en door tandbederf (op termijn) zelfs ongemak kunt ervaren tijdens het eten. Veneers dragen bij tot een verzorgder uiterlijk. Besteedde je vroeger niet veel aandacht aan je mondhygiëne en heb je daardoor nu veel zichtbare vullingen op je voorste tanden? Die lelijke verkleuringen zijn perfect weg te werken met veneers – nadat eventuele gaatjes correct behandeld zijn, natuurlijk.

Je merkt het al: veneers zijn nooit een remedie, maar kunnen wel helpen om de schade te verbergen nadat je de oorzaak hebt aangepakt. Als je te veel gaatjes hebt of er te grote stukken tand zijn afgebroken, dan is het jammer genoeg niet altijd meer mogelijk om enkel met veneers terug een mooi gebit te krijgen.

Benieuwd wat we voor jou kunnen doen? Kom gerust eens langs voor een vrijblijvend gesprek.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Gratis Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?