Alles wat je moet weten over tanden bleachen of bleken

Tanden bleachen is een populaire methode voor een witter gebit. We vertellen hoe het in z’n werk gaat en maken de vergelijking met porseleinen facings.

Durf jij je unieke glimlach niet te tonen omdat je onzeker bent over gele of grijze tanden? Dat kun je verhelpen door je tanden te laten bleachen of bleken. We vertellen hoe bleachen in z’n werk gaat en vergelijken de methode met porseleinen facings. Die laatste verbeteren namelijk niet alleen de kleur, maar ook de vorm en positie van je tanden.

Daarom krijg je gele of grijze tanden …

Laat ons beginnen met de oorzaken van tandverkleuring. Sommige heb je in de hand, andere niet. Koffie, thee, rode wijn, sigaretten en frisdranken (zelfs de suikervrije varianten!): allemaal doen ze je gebit geleidelijk vergrijzen of vergelen. Los daarvan is de kleur van je tanden, net als die van je ogen of haar, erfelijk bepaald. Ook leeftijd speelt een rol: naarmate je ouder wordt, verdunt het glazuurlaagje op je tanden, waardoor de gele of grijze kleur die eronder zit meer doorschemert. Dat is meteen de reden waarom we mensen met een mooi wit gebit jonger inschatten.

Zo gaat bleaching in z’n werk

Wat gebeurt er nu precies als je je tanden laat bleachen? Bleaching is een dieptereiniging van je glazuur. Het bleekmiddel gaat een chemische zuurstofverbinding aan met de kleurstofmoleculen die in je glazuur zijn achtergebleven. Zo krijgen je tanden hun natuurlijke kleur terug.

Tanden bleachen: niet voor iedereen weggelegd

Let echter op, want we zeggen niet zomaar dat je ‘bepaalde types verkleuringen’ kunt verhelpen met whitening-technieken. Hoewel bleaching enorm populair is, levert de behandeling effectief niet bij iedereen een mooi wit gebit op. Alleen als je last hebt van zogenaamde extrinsieke verkleuringen heeft het zin om je tanden te laten bleken. Extrinsieke verkleuringen zijn verkleuringen aan de buitenzijde van je tand, veroorzaakt door het eten en drinken dat we hierboven aanhaalden – en door slechte gewoontes als roken.

Heb je daarentegen enkel verkleuringen aan de binnenkant van de tand (intrinsieke verkleuringen), dan zijn porseleinen facetten of facings de enige manier om je tanden witter te maken. Deze flinterdunne schildjes worden gewoon op je tanden geplaatst.

Tanden bleachen? Of toch beter facings?

Bleaching helpt dus alleen bij extrinsieke verkleuringen, terwijl facings of veneers een oplossing zijn voor alle soorten verkleuringen. Maar dat is lang niet het enige verschil. Volg even mee …

 1. Wat doet het?
  Bleaching maakt je tanden gewoon witter, terwijl je met porseleinen facetten niet alleen de kleur, maar ook de vorm en positie van je tanden corrigeert.
 2. Welke tint is haalbaar?
  Bij bleaching kun je niet witter gaan dan je oorspronkelijke kleur. Facings laten je daarentegen de keuze tussen verschillende tinten: van natuurlijk tot stralend wit.
 3. Hoelang blijft het effect?
  Het effect van je tanden bleachen blijft maximaal één jaar, maar facings gaan minstens tien jaar mee.
 4. Doet het pijn?
  Porseleinen facings zijn volkomen pijnloos en beschermen zelfs gevoelige tanden. Bleaching kan wél tijdelijk voor gevoelige tanden zorgen.
 5. Tot welke leeftijd?
  Veneers zijn voor alle leeftijden, terwijl bleaching bij oudere mensen doorgaans minder resultaat oplevert omdat ze minder tandglazuur hebben.

De beste keuze voor witte tanden

Benieuwd hoe we jou een stralende glimlach kunnen bezorgen? Neem vrijblijvend contact op met onze Smile Consulentes.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?