Alles wat je moet weten over tanden bleken of bleachen | GlamSmile

Alles wat je moet weten over tanden bleken of bleachen

We vertellen hoe bleachen in z’n werk gaat en vergelijken de methode met porseleinen facetten. Die laatste verbeteren ook de vorm en positie van je tanden.

Iedereen heeft een unieke glimlach, maar de meest ontwapenende is er eentje waarbij je je tanden bloot lacht. En dat doe je enkel wanneer je wéét dat je je niet hoeft te schamen om je gebit. Ben je onzeker over je gele of grijze tanden? Met dat gevoel hoef je helemaal niet te blijven rondlopen, want er bestaan verschillende manieren om je tanden weer witter te maken. Een van de bekendste is wellicht je tanden laten bleken, ook wel whitening of bleaching genoemd. Hier lichten we die methode toe en maken we de vergelijking met porseleinen facetten. Die laatste verbeteren namelijk niet enkel de kleur, maar ook de vorm en positie van je tanden, en ze bieden bovendien nóg enkele extra voordelen tegenover bleken.

Daarom krijg je gele of grijze tanden …

Laat ons beginnen met de oorzaken van tandverkleuring. Sommige heb je in de hand, andere niet. Koffie, thee, rode wijn, sigaretten en frisdranken (zelfs de suikervrije varianten!): allemaal doen ze je tanden geleidelijk vergrijzen of vergelen. Maar sowieso komt ieder van ons met tanden met een andere ‘basistint’ ter wereld. Inderdaad: niet alleen de kleur van je haar of je ogen, maar ook die van je tanden is erfelijk bepaald. Tanden zijn opgebouwd uit glazuur, dentine of tandbeen en pulpa. Of je gele, grijze of witte tanden hebt, hangt grotendeels af van de kleur en dikte van de dentine, en die verschilt bij iedereen. Maar ook leeftijd speelt een rol. Naarmate je ouder wordt, verdunt het glazuurlaagje op je tanden en schemert de kleur van de dentine die eronder zit sowieso meer en meer door. Dat is meteen de reden waarom we mensen met een mooi wit gebit jonger schatten.

Zo gaat whitening in zijn werk

Wat de precieze oorzaak van gele of grijze tanden in jouw geval ook is: een stralend wit gebit ligt wel degelijk binnen handbereik. Zo kun je bepaalde types verkleuringen aanpakken met behulp van whitening of bleaching, een dieptereiniging van het glazuur. Die reiniging gebeurt met behulp van een chemische zuurstofverbinding met de kleurstofmoleculen die in je glazuur zijn achtergebleven. Bleken of bleachen geeft je tanden hun natuurlijke kleur terug.

Bleaching: niet voor iedereen weggelegd

Let echter op, want we zeggen niet zomaar dat je ‘bepaalde types verkleuringen’ kunt verhelpen met whitening-technieken. Hoewel bleaching enorm populair is, levert de behandeling effectief niet bij iedereen een mooi wit gebit op. Alleen als je last hebt van zogenaamde extrinsieke verkleuringen heeft het zin om je tanden te laten bleken. Extrinsieke verkleuringen zijn verkleuringen aan de buitenzijde van je tand, veroorzaakt door het eten en drinken dat we hierboven aanhaalden – en door slechte gewoontes als roken.

Heb je daarentegen enkel verkleuringen aan de binnenkant van de tand (intrinsieke verkleuringen), dan zijn porseleinen facetten of facings de enige manier om je tanden witter te maken. Deze flinterdunne schildjes worden gewoon op je tanden geplaatst.

Tanden bleken? Of toch beter facings?

Het feit dat whitening alleen extrinsieke verkleuringen aanpakt, terwijl facings of veneers helpen bij zowel intrinsieke als extrinsieke verkleuringen, is lang niet het enige verschil. Volg even mee …

 1. Wat doet het?
  Bleaching maakt je tanden gewoon witter, terwijl je met porseleinen facetten niet alleen de kleur, maar ook de vorm en positie van je tanden corrigeert.
 2. Welke tint is haalbaar?
  Bij whitening kun je niet witter gaan dan je oorspronkelijke kleur. Facings laten je daarentegen de keuze tussen verschillende tinten: van natuurlijk tot stralend wit.
 3. Hoelang blijft het effect?
  Je tanden laten bleken is maar tijdelijk (het effect houdt maximaal een jaar aan), maar facings gaan minstens tien jaar mee.
 4. Doet het pijn?
  Porseleinen facetten zijn volkomen pijnloos en beschermen zelfs gevoelige tanden. Bleaching kan wél tijdelijk voor gevoelige tanden zorgen.
 5. Tot welke leeftijd?
  Veneers zijn voor alle leeftijden, terwijl whitening bij oudere mensen doorgaans minder resultaat oplevert, omdat ze minder glazuur hebben.

De beste keuze voor witte tanden

Benieuwd hoe we jou een stralende glimlach kunnen bezorgen? Neem vrijblijvend contact op met onze Smile Consulentes!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Gratis Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?