Tanden bleken of bleachen: van a tot z | GlamSmile

Tanden bleken of bleachen: van a tot z

Alles wat je moet weten over whitening of het bleken van de tanden.

De meest ontwapenende glimlach is er eentje waarbij je je tanden bloot lacht. En dat doe je enkel wanneer je wéét dat je een prachtig gebit hebt. Voel je je onzeker over je gele of grijze tanden? Er zijn verschillende manieren om je tanden weer witter te maken. Een van de meest bekende is wellicht je tanden laten bleken, ook wel whitening of bleaching genoemd. Hier lichten we die methode toe én maken we de vergelijking met porseleinen facetten. Die verbeteren niet enkel de kleur, maar ook de vorm en positie van je tanden.

Daarom krijg je gele of grijze tanden …

Laat ons beginnen met de boosdoeners die je tanden doen verkleuren. Sommige heb je in de hand, andere niet. Koffie, thee, rode wijn, sigaretten en frisdranken: stuk voor stuk doen ze je tanden geleidelijk verkleuren. Ook leeftijd speelt een rol. Maar sowieso komen we allemaal met een andere ‘basistint’ ter wereld. Niet alleen de kleur van je haar of je ogen, maar ook die van je tanden is namelijk erfelijk bepaald. Tanden zijn opgebouwd uit glazuur, dentine (of tandbeen) en pulpa. Of je gele, grijze of witte tanden hebt, hangt voor een groot stuk af van de kleur en dikte van de dentine, en die verschilt bij iedereen.

Zo gaat whitening in zijn werk

Of je het nu whitening of bleaching noemt: de methode is hetzelfde, namelijk gele of grijze tanden witter maken door een dieptereiniging van het glazuur. Die reiniging gebeurt met behulp van een chemische zuurstofverbinding met de kleurstofmoleculen die in je glazuur zijn achtergebleven. Het bleken of bleachen van je tanden geeft je je natuurlijke kleur terug.

Bleaching: niet voor iedereen weggelegd

Hoewel bleaching enorm populair is, levert de behandeling niet bij iedereen een mooi wit gebit op. Veel hangt af van het type verkleuring: alleen als je last hebt van zogenaamde extrinsieke verkleuringen heeft het zin om je tanden te laten bleken. Extrinsieke verkleuringen zijn verkleuringen aan de buitenzijde van de tand, veroorzaakt door de boosdoeners die we hierboven aanhaalden. Heb je daarentegen enkel verkleuringen aan de binnenkant van de tand (intrinsieke verkleuringen), dan zijn porseleinen facetten of facings de enige manier om je tanden witter te maken. Deze flinterdunne schildjes worden gewoon op je tanden geplaatst.

Tanden bleken? Of toch beter facings?

Het feit dat whitening alleen extrinsieke verkleuringen aanpakt, terwijl facings of veneers helpen bij zowel intrinsieke als extrinsieke verkleuringen, is lang niet het enige verschil. Volg even mee …

 • Wat doet het?
  Bleaching maakt je tanden gewoon witter, terwijl je met porseleinen facetten niet alleen de kleur maar ook de vorm en positie van je tanden corrigeert.
 • Welke tint is haalbaar?
  Bij whitening kun je niet witter gaan dan je oorspronkelijke kleur. Facings laten je daarentegen de keuze uit verschillende tinten: van natuurlijk tot stralend wit.
 • Hoe lang blijft het effect?
  Je tanden laten bleken is maar tijdelijk (het effect houdt maximaal een jaar aan), maar facings gaan minstens tien jaar mee.
 • Doet het pijn?
  Porseleinen facetten zijn volkomen pijnloos en beschermen zelfs gevoelige tanden. Bleaching kan wél tijdelijk voor gevoelige tanden zorgen.
 • Tot welke leeftijd?
  Veneers zijn voor alle leeftijden, terwijl whitening bij oudere mensen doorgaans minder resultaat oplevert, omdat ze minder glazuur hebben.

De beste keuze voor witte tanden

Benieuwd hoe we jou een stralende glimlach kunnen bezorgen? Neem vrijblijvend contact op met onze Smile Consulentes!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Gratis Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?