Water met citroen: slecht voor je tanden

Citroenwater zou heel wat voordelen hebben, die we in dit artikel graag onder de loep nemen. Maar opgepast, want het zure drankje is slecht voor je tandglazuur!

Intermittent fasting, blauwe bessen, kombucha, matchapoeder, … Elke maand lijkt er wel een gezondheidstrend op te duiken. Naast al die nieuwigheden zijn er ook blijvers, zoals citroenwater drinken, bij voorkeur op de nuchtere maag. Waarom je in hemelsnaam je dag zou starten met dat zure goedje? Wel, citroenwater zou heel wat voordelen hebben, die we hieronder graag tegen het licht houden. Maar we willen je meteen ook waarschuwen. Met zo’n zure drankjes is het echt oppassen geblazen, want ze zijn slecht voor je glazuur!

De voordelen van citroenwater

Net als de blauwe bessen en matcha uit onze inleiding is citroen een superfood. Het staat als een paal boven water dat de gele vrucht boordevol vitamine C en B, koper, ijzer, fosfor en kalium zit. De overige voordelen van citroenwater zijn echter iets minder wetenschappelijk onderbouwd. Water gepimpt met het zure fruit zou helpen om gifstoffen af te voeren, maar dat ontgiftende effect krijg je evengoed als je veel water drinkt zonder citroen erin. Citroenwater zou verder een positief effect hebben op de huid (door de vitamine C), maar de dosis vitamine in zo’n glas is eigenlijk te laag om veel impact te hebben.

Tot slot zou citroenwater de spijsvertering bevorderen, omdat het citroenzuur de werking van je maagzuur versterkt. Maar al dat zuur is meteen ook nefast voor je tanden.

Zure drankjes: slecht nieuws voor je glazuur

Het is algemeen geweten dat zure dranken schadelijk zijn voor het gebit. De zuren tasten de glazuurlaag van de tanden aan en vergroten zo de kans op tanderosie. Het gevolg: je tanden worden gevoelig en broos, want glazuur doet normaal gezien dienst als een kostbaar beschermlaagje. Citroenwater met suiker is al helemaal een slechte zet. De suiker maakt het drankje niet minder zuur (de zoetstof camoufleert de zure smaak alleen) en de bacteriën in je mond zetten de suiker ook nog eens om in zuur, waardoor het negatieve effect zelfs nog versterkt wordt.

Water met citroen: minder slecht voor je tanden dankzij een rietje

Wil je toch echt graag een glas citroenwater drinken om je dag te starten? Gebruik dan een rietje om te voorkomen dat je tanden rechtstreeks in contact komen met de zure drank. Waak er ook over dat je nooit meteen je tanden poetst nadat je citroenwater hebt gedronken, maar dat je eerst je mond spoelt – ofwel met speciale mondspoeling ofwel gewoon met water.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?