Witte vlekken op je tanden? Zo werk je de gevolgen van… | GlamSmile

Witte vlekken op je tanden? Zo werk je fluorose weg

Heb je witte vlekken op je tanden en stoor je je eraan? Dan hoor je wellicht graag dat er een oplossing bestaat om terug een mooi gebit te krijgen.

Heb je witte vlekken op je tanden? Als het er niet te veel zijn, dan stoort het probleem – fluorose is de wetenschappelijke naam – je misschien niet. Maar betrap je jezelf erop dat je je lippen stevig op elkaar geklemd houdt als iemand een camera op je richt? Of dat je aarzelt om breeduit te lachen? Dan hoor je wellicht graag dat er een oplossing bestaat om de vlekjes te verstoppen.

Hoe die witte vlekken ontstaan

Je krijgt fluorose wanneer je als kind (meer bepaald tussen je zes maanden en vijf tot zes jaar) te veel fluoride opneemt, een natuurlijk mineraal. In die periode wordt je volwassen gebit gevormd in het tandbeen, zodat het klaar is om door te groeien wanneer je je melktanden verliest. Die gebitswissel start bij de meeste mensen wanneer ze zes jaar zijn.

De witte vlekken die vervolgens op je tanden ontstaan, ontsieren je gebit, waardoor je er misschien onzeker over wordt. Toch is fluoride in beperkte mate goed voor de tanden. Het versterkt het glazuur, zodat het beter bestand is tegen zuuraanvallen en de kans op gaatjes dus kleiner is. Je vindt fluoride dan ook in heel wat tandpasta’s.

Fluorose: minder onschuldig dan het lijkt

De afwijking aan het glazuur is echter niet altijd zo onschuldig – los van de lelijke vlekken die je eraan overhoudt. In ernstige vorm zorgt fluorose namelijk voor een geribbeld tandoppervlak en kan het juist aanleiding geven tot méér gaatjes. Je tanden kunnen er bovendien geel van worden.

Ernstige vormen van fluorose komen bij ons nauwelijks voor, maar bijvoorbeeld wel in landen waar van nature veel fluoride in het grondwater zit, zoals in sommige delen van India en Zuid-Amerika. Sommige landen voegen net fluoride toe aan hun water om tandbederf bij de bevolking te voorkomen. In België en Nederland kennen we die gewoonte niet. De Hoge Gezondheidsraad van België stelt dat fluor niet essentieel is voor de ontwikkeling en omwille van de beperkte veiligheidsmarge mag je het niet zomaar toevoegen aan het drinkwater. Lokaal gebruik van fluoride, zoals in tandpasta’s en mondspoelingen, zijn overigens doeltreffender tegen cariës dan de opname via water en/of voedingsmiddelen.

Hoe raak ik verlost van fluorose?

Zelf kun je jammer genoeg niets doen om de witte vlekken op je tanden te verwijderen. Je krijgt ze niet weggepoetst. Omdat fluorose zich in de glazuurlaag van je tanden bevindt, kan de tandarts de vlekken evenmin wegpolijsten of -schuren zonder ernstige schade aan je tanden toe te brengen. Dat is ook de reden waarom bleachen geen oplossing is voor fluorose. Toch betekent dat niet dat je geen kans meer maakt op een mooi gebit. We kunnen namelijk een laagje over je bestaande gebit leggen om je tanden te beschermen. Je kiest dan voor facings. De mooiste facings (of veneers) worden gemaakt in een tandlabo en zijn van porselein. Het voordeel van porselein is dat dit materiaal permanent wit blijft en sterk is. Het sluit qua uitzicht het beste aan bij natuurlijke tanden en gaat lang mee.

Fluorose verkleuring
Fluorose verkleuring - oplossing

Wil jij graag weten hoe je jouw glimlach kunt verbeteren? Vraag Gratis & Vrijblijvend Smile Advies aan.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Gratis Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?