Witte vlekken op je tanden? Fluorose! | GlamSmile

Witte vlekken op je tanden? Fluorose!

Je kent misschien iemand die het heeft, of je hebt het zelf: witte vlekken op je tanden. We hebben het over fluorose. Als het niet al te erg is, stoort het sommige mensen niet, maar als je dit artikel aan het lezen bent, zoek je wellicht naar een oplossing om de vlekjes weg te krijgen. Lees verder en ontdek wat we jou hierover kunnen vertellen.

Wat zijn die witte vlekken op mijn tanden?

Fluorose ontstaat wanneer een kind tussen de leeftijd van 6 maanden en 5-6 jaar oud een teveel aan fluoride opneemt. In die periode wordt het volwassen gebit gevormd in het tandbeen zodat het klaar is om door te groeien bij het wisselen van de tanden vanaf de leeftijd van 6 jaar.
Deze afwijking aan het glazuur is niet altijd zo onschuldig, ontsiert daarenboven het gebit en wordt soms als storend ervaren door volwassenen. In beperkte mate versterkt het zelfs het glazuur zodat het beter bestand is tegen zuuraanvallen en de kans op gaatjes dus kleiner is. Om die reden wordt het dan ook toegevoegd aan tandpasta’s. In ernstige vorm zorgt fluorose voor een geribbeld tandoppervlak en kan het juist aanleiding geven tot meer gaatjes. De tanden kunnen dan ook geel verkleurd zijn.

Ernstige vormen van fluorose komen in onze contreien nauwelijks voor, maar bijvoorbeeld wel in landen waar veel fluoride van nature in het grondwater voorkomt zoals in sommige delen van India en Zuid-Amerika. Sommige landen voegen net fluoride toe aan hun water om tandbederf bij de bevolking te voorkomen. In België en Nederland wordt geen fluoride toegevoegd aan het drinkwater. De Hoge Gezondheidsraad van België stelt dat fluor niet essentieel is voor de ontwikkeling en omwille van de beperkte veiligheidsmarge mag het dus niet zomaar toegevoegd worden aan het drinkwater. Lokaal gebruik van fluoride, zoals in tandpasta’s en mondspoelingen Fluorose op de voorste snijtanden en de hoektand zijn overigens doeltreffender in de strijd tegen cariës dan opname via water en/of voedingsmiddelen.

Hoe verwijder ik deze witte fluoride vlekken?

Zelf kan je er hoe dan ook niets aan doen. Omdat fluorose zich in de glazuurlaag van je tanden bevindt kan de tandarts deze ook niet wegpolijsten of schuren zonder ernstige schade aan je tanden toe te brengen. Als je dat toch zou willen, moet er hoe dan ook een laagje overgelegd worden om de tand te beschermen. Je kiest dan beter direct voor facings. De mooiste facings (of veneers) worden gemaakt in een tandlabo en zijn van porselein. Het voordeel van porselein is dat dit materiaal permanent wit blijft en bovendien ook sterk is. Het sluit qua uitzicht het beste aan bij natuurlijke tanden en gaat lang mee. Dat is ook het materiaal waar GlamSmile mee werkt om de beste kwaliteit te garanderen. Facings worden soms ook in composiet gemaakt. Dat gebruiken tandartsen meestal ook om gaatjes te vullen, maar composiet is minder stevig en verkleurt ook na verloop van tijd.

Fluorose verkleuring
Fluorose verkleuring - oplossing

Wil je graag weten hoe jij jouw glimlach kan verbeteren? Vraag Gratis & Vrijblijvend Smile Advies aan.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Gratis Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?