Wat is fluoride en wat doet het met je tanden?

Hoorde je je tandarts al eens over ‘fluoride’ praten? In dit artikel leggen we je uit wat dit precies is en waarom het zo belangrijk is voor je tanden.

Je zag het misschien al op verschillende tandpastaverpakkingen, of hoorde je tandarts er al eens over praten tijdens de behandeling van gaatjes: fluoride. Wat is dat precies? En waarom is het zo belangrijk voor je tanden?

Wat is fluoride?

Fluoride is een mineraal dat in je tanden en botten zit. Je lichaam heeft er eigenlijk niet zo heel veel van nodig. Fluoride helpt je tanden te beschermen: als je tandglazuur dit mineraal opneemt, is je gebit beter bestand tegen tandbederf en gaatjes.

Een sterkmaker voor je tanden

Fluoride gaat de afbraak van je tandglazuur tegen én ondersteunt de heropbouw van het glazuur. Dat gebeurt tijdens demineralisatie en remineralisatie, twee natuurlijke processen die in je mond plaatsvinden.

  • Als je net gegeten hebt, bevat je speeksel zuren die demineralisatie veroorzaken. Dat houdt in dat calcium en fosfor – twee mineralen die je tanden sterk houden – oplossen onder het tandoppervlak. De bescherming van je tanden neemt dus voor eventjes af.
  • Op andere momenten, als je speeksel minder zuur is, gebeurt het omgekeerde: de hoeveelheid calcium en fosfor wordt weer aangevuld. Dat proces noemen we remineralisatie. Als er op dat moment fluoride aanwezig is, worden je tanden sterker en zullen de calcium- en fosformineralen minder oplossen tijdens het volgende demineralisatieproces.

Hoe krijg je genoeg fluoride binnen?

Fluoride zit in verschillende voedingsmiddelen, zoals thee en zeevis, maar dat is te weinig om je tanden goed te beschermen. Daarom bevatten ook de meeste tandpasta’s dit mineraal. Door twee keer per dag te poetsen, nemen je tanden extra fluoride op, waardoor ze minder kwetsbaar worden.

Heb je snel last van gaatjes? Dan kan je tandarts of mondhygiënist je adviseren om ook mondspoelwater met fluoride te gebruiken. Ze kunnen je ook laten bijten in een speciaal bitje met gel die fluoride bevat of de gel met een kwastje op je tanden smeren.

Te véél fluoride is ook niet goed

Belangrijk om in je achterhoofd te houden: te veel fluoride is ook niet goed! Vooral bij kinderen moet je opletten dat ze geen te hoge dosis binnenkrijgen. Het is dan ook aangeraden om voor hen een tandpasta te gebruiken met een fluoridegehalte dat is afgestemd op de leeftijd van je kindjes. Een overdosis fluoride kan namelijk leiden tot fluorose, oftewel witte vlekjes op de tanden.

Heb jij als kind te veel fluoride opgenomen, waardoor je nu vlekjes op je tanden hebt? Of ben je om welke reden dan ook niet tevreden over je gebit? Facings bieden een duurzame oplossing! Maak een vrijblijvende afspraak met een van onze Smile-consulenten.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?