Tanden vijlen: een trend die niet zonder gevaar is

Op tal van video’s zie je TikTokkers hun tanden vijlen om een recht gebit te krijgen. Dat dat niet zonder gevaar is, lees je in dit artikel.

Voor een mooi uiterlijk willen we ver gaan. Sommigen spenderen uren in de fitness; anderen helpen de natuur een handje door een liposuctie, neuscorrectie of borstvergroting te laten doen. Als je niet goed in je vel zit, heb je gelijk om aan jezelf te werken om meer zelfvertrouwen te krijgen. Maar het is natuurlijk wél cruciaal om je aanpak gezond te houden. En de nieuwste schoonheidstrend op TikTok, je tanden vijlen, kun je nu niet bepaald ‘gezond’ noemen …

Tanden trending op TikTok

TikTok is synoniem met dansjes op populaire muziek, met challenges en grappige memes, maar ook met beauty hacks. Het platform staat bol van de filmpjes over hoe je eyeliner moet aanbrengen met een haarspeldje of natuurlijke krullen kunt accentueren met de zogenaamde ‘plopping’-techniek. Bovendien delen heel wat TikTokkers trucjes om je gebit te verbeteren, maar die zijn iets minder onschuldig. Denk aan je tanden bleachen met bleekwater op een wattenstaafje (niet proberen: laat zo’n whitening altijd door een professional doen!) en je tanden vijlen om een rechter gebit te krijgen.

Tanden vijlen = glazuur beschadigen

Om te beginnen geldt dat bij een natuurlijk, jong gebit de voorste snijtanden eigenlijk altijd net iets langer zijn dan de rest. De lijnrechte snijrand die je krijgt door je tanden te vijlen, is eerder een kenmerk van een ouder gebit. Een vlakke lijn is dus niet per se het schoonheidsideaal dat je wil nastreven. Daarnaast is tanden vijlen ook voor de gezondheid van je gebit een slechte zaak.

Je glazuur vormt een cruciale beschermlaag, en zodra die verdwijnt, komt ze niet meer terug. Zure drankjes werken erop in, maar ook vijlen levert – niet zo verrassend – permanente schade op. Daardoor verzwakken je tanden niet alleen, maar worden ze ook gevoeliger en soms zelfs ronduit pijnlijk. Mensen die hun tanden gevijld hebben, moeten vaak op zoek naar kronen om de schade in te perken. Hoe dunner het glazuur, hoe donkerder je tanden bovendien worden, want de kleur van het tandbeen gaat dan doorschemeren.

Als je je tanden laat vijlen voor facings of om er een kroon op te laten plaatsen, dan verlies je zelfs veel meer dan enkel het glazuur en zijn je tanden onherroepelijk beschadigd. Weet echter dat je voor GlamSmile-facings je tanden nooit moet laten vijlen!

Witte en rechte tanden zonder vijlen

De GlamSmile-facings of veneers zijn een veel betere oplossing dan vijlen om de vorm van je tanden te verbeteren. Je leest het goed: vijlen of slijpen is helemaal niet nodig. De behandeling is dan ook totaal niet pijnlijk en je kunt bovendien meteen de grootte en kleur van je gebit laten aanpassen.

Klinkt goed? Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?