Tanden bleken? Laat het door een professional doen

Tanden bleachen is ‘hot’, maar – in tegenstelling tot wat je misschien denkt – is het eigenlijk allesbehalve nieuw. Al in de oudheid probeerden mensen hun tanden witter te maken door er met stokken over te wrijven. De Romeinen namen dan weer hun toevlucht tot een pasta van geitenmelk, de Egyptenaren gingen hun gele of grijze tanden met puimsteen te lijf, en schrobben met zout was een populaire tandenbleekmethode in de Middeleeuwen. Vandaag is bleachen helemaal ingeburgerd en zijn er tal van opties om het thuis te doen. We bekijken de mogelijkheden en leggen uit waarom je toch beter een professional op je gebit loslaat als je ontevreden bent over de kleur van je tanden.

Waarom je tanden verkleuren …

Je vraagt je om te beginnen wellicht af waarom je gebit in hemelsnaam verkleurt. De oorzaak ligt in vele gevallen bij de poreusheid van je glazuur, waardoor de kleurstoffen in je glas wijn of je dagelijkse kop koffie erop kunnen inwerken. Hierbij spreken we van extrinsieke verkleuringen. Sowieso verliezen je tanden na verloop van tijd hun witheid. Je glazuurlaag wordt immers dunner naarmate je ouder wordt, waardoor kleurstoffen opnieuw makkelijker in je tanden kunnen doordringen.

Je hoeft absoluut geen schuldgevoelens te hebben over je gele of grijze tanden, want wellicht kon je er dus zelf helemaal niets aan doen dat je gebit extrinsieke verkleuringen opliep. Dat geldt trouwens evengoed voor het tweede soort verkleuringen, de intrinsieke verkleuringen, die door onder meer antibioticagebruik ontstaan, maar ook door een klap of een val. In die laatste twee gevallen kan je (geleidelijke) tandverkleuring het gevolg zijn van het afsterven van de tandzenuw.

Waarom dit relevant is? Omdat bleachen alleen helpt bij extrinsieke verkleuringen.

… en waarom je daar iets aan wil doen

Uit een Britse studie uit 2013 in opdracht van Oral-B bij meer dan 2.000 mannen en vrouwen blijkt dat witte tanden hun ‘eigenaars’ er gemiddeld vijf jaar jonger doen uitzien. Bovendien jagen ze het aantrekkelijkheidsgehalte met 20% naar omhoog. Eén op de drie ondervraagde mannen vond bovendien dat witte tanden hét symbool zijn voor rijkdom en status. Het loont met andere woorden wel de moeite om te investeren in wittere tanden, ook al omdat het je zelfvertrouwen zo’n boost geeft. Maar hoe pak je tandverkleuring nu aan? We bespreken enkele opties.

Tandenbleekkits: het proberen waard?

Thuis je tanden bleken is perfect mogelijk. Er bestaan onder meer sets op basis van waterstofperoxide of carbamideperoxide en sets met actieve kool (waarvan de werking overigens niet wetenschappelijk bewezen is). Maar zulke sets hebben een groot nadeel. Om het gebruik ervan veilig te houden, zit er maar een kleine dosis bleekmiddel in thuisbleeksets. Dat betekent dat je de behandeling heel vaak moet herhalen om ook maar iets van resultaat te zien, en sowieso is het verschil tussen voor en na niet bijster groot.

Tanden bleachen bij de tandarts: geen permanent resultaat

Als je je gebit in een tandartsenpraktijk laat bleachen, merk je sneller verschil, maar ook hier is het resultaat jammer genoeg niet perfect. Je witte tanden blijven namelijk niet permanent wit. Bovendien kun je via bleaching nooit een witter gebit krijgen dan je oorspronkelijk had. Wie van nature niet gezegend is met witte tanden, staat dus wellicht een teleurstelling te wachten na een bleekbehandeling.

Facings: permanent en persoonlijk

Is bleachen geen optie voor jou of heb je geen zin in een wit gebit dat toch weer gaat verkleuren? Je hoeft helemaal niet te wanhopen, want porseleinen facings of veneers hebben alles in huis om je wél tevreden te stellen.

Interesse? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?