Welke tandpasta is het beste?

Tandpasta bestaat in veel soorten, dus je vraagt je wellicht af waar je op moet letten. Zie je door de tandpastatubes het bos niet meer? Lees dan dit artikel!

Tandpasta bestaat in allerlei soorten en van tal van merken. Als je in de supermarkt of bij de apotheker een keuze moet maken, vraag je je wellicht af waar je in hemelsnaam op moet letten. De verpakking? De belofte aan gladde of witte tanden? Je favoriete smaakje misschien? Want ook op dat vlak heb je inderdaad variatie te over – van munt tot anijs of zelfs aardbei. Als je door de tandpastatubes het bos niet meer ziet, kun je altijd je toevlucht nemen tot dit overzichtje, waarin we op zoek gaan naar het antwoord op de vraag: welke tandpasta is het beste?

Tandpasta voor gevoelige tanden

Een eerste criterium om rekening mee te houden bij het kiezen van tandpasta is of je last hebt van gevoelige tanden. Is dat het geval, dan is het belangrijk om ze rust te gunnen. Dat betekent dat je idealiter niet meer dan vijf keer per dag iets eet of iets anders dan water drinkt, dat je koolzuurhoudende dranken vermijdt, maar ook: dat je opteert voor speciale tandpasta voor gevoelige tanden. Je mag er geen wonderen van verwachten, maar het goedje verlicht en beschermt wél. De tandpasta vormt namelijk een beschermende laag.

Tandpasta bij bloedend tandvlees

Bloedt je tandvlees regelmatig tijdens het poetsen? Ook al doet het geen pijn: dit signaal mag je niet zomaar negeren, want het kan betekenen dat je tandvlees ontstoken is. Zo’n ontsteking is vaak te wijten aan een opeenstapeling van tandplak en tandvlees, die je gelukkig wel kunt vermijden door goed te poetsen en sigaretten links te laten liggen. Ook flossen is een slimme zet om tandplak voor te blijven. Maar als het al te laat is, moet je naar de tandarts om de tandsteen te laten verwijderen. Je kunt je gebit nog extra ondersteunen door tandpasta tegen bloedend tandvlees te gebruiken en zo je tandvlees te helpen herstellen.

Whitening tandpasta: werkt dat?

Whitening tandpasta werkt in sommige gevallen, want niet alle gele of grijze tanden zijn hetzelfde. Je hebt extrinsieke en intrinsieke verkleuringen. Intrinsieke verkleuring kun je nooit aanpakken met whitening tandpasta of bleaching, alleen met veneers. Dat komt omdat de verkleuring binnenin je tand zit. Tegen extrinsieke verkleuringen kan whitening tandpasta helpen, maar je mag er zeker geen wonderen van verwachten. Bovendien bevatten sommige van die tandpasta’s schuurmiddelen. Grove korrels zijn absoluut te vermijden, want ze tasten je glazuur aan, met het omgekeerde effect tot gevolg. Als je glazuur dunner wordt, schemert je tandbeen door en die laag is meestal aan de gele kant.

Opletten met fluor in tandpasta

Let tot slot op met fluor in tandpasta. Zeker als kind mag je daar geen te hoge dosissen van gebruiken. Fluoride beschermt tegen tandbederf of gaatjes, maar bij overconsumptie kunnen je tanden er net van verkleuren. Als volwassene mag je een tandpasta met een fluoridegehalte van 1.450 ppm (parts per million) gebruiken; kinderen tot zes moeten $ zich beperken tot 0,25 gram tandpasta (wat overeenkomt met een bolletje ter grootte van een erwt). Voor nog kleinere kindjes (tot twee jaar) is het maximum 0,125 gram tandpasta of een toefje ter grootte van een korrel rijst.[1]


[1] Bron: https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2...

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?