Wat is esthetische tandheelkunde?

Esthetische tandheelkunde en cosmetische tandheelkunde zijn deelgebieden binnen de tandheelkunde die zich richten op de esthetiek van het gebit en de lach. Maar wat houden ze nu net in en wat is het verschil eigenlijk?

Esthetische tandheelkunde vs. restauratieve tandheelkunde

Binnen de esthetische tandheelkunde wordt extra rekening gehouden met de wensen van de persoon. Steeds meer en meer mensen willen naast gezonde tanden ook graag mooie tanden. Men kan bijvoorbeeld iets willen veranderen aan de vorm, aan de kleur of aan de positie van de tanden.

Esthetische tandheelkunde houdt zich bezig met het corrigeren van beschadigde, verkleurde of scheve tanden met de bedoeling deze mooier te maken. Hierin verschilt dit van de restauratieve tandheelkunde, waarbij het functionele primeert. Een tandkroon wordt bijvoorbeeld functioneel geplaatst om een ontbrekende tand te vervangen. Uiteraard is het de bedoeling dat deze ook mooi oogt. Maar het werk van een specialist is nodig wanneer men een perfect esthetisch resultaat wenst. Deze zal ervoor zorgen dat de tandkroon mooi past en perfect in balans is met de kleur en de vorm van de rest van het gebit.

Wat zijn mooie tanden?

Het hebben van mooie tanden is uiteraard subjectief. De ene persoon wil graag heel witte tanden, voor een andere persoon zijn rechte tanden al mooie tanden. Algemeen kan gesteld worden dat het belangrijk is dat de kleur en de vorm van de tanden mooi in balans zijn met de rest van het gezicht. Daarom raden onze Smile Consulentes aan dat de tint van de tanden in balans is met het oogwit. In de cosmetische tandheelkunde wordt gestreefd naar iets dat ‘beter’ is dan wat natuurlijk mogelijk is. Dit kan bijvoorbeeld een perfecte Hollywood smile zijn. Uit onderzoek blijkt namelijk dat wie witte tanden heeft, als succesvoller en intelligenter wordt aanzien.

Esthetische tandheelkunde: orthodontie & tanden bleken

Orthodontie is een onderdeel van de esthetische tandheelkunde. Met het rechter zetten van scheve tanden corrigeren we het gebit dat we van de natuur hebben meegekregen. Gelukkig bestaat er ondertussen wel al zoiets als een transparante beugel. Dit is een beugel die de tanden geleidelijk aan rechter zet zonder dat iemand hoeft te weten dat je aan orthodontie doet. Het is de ideale oplossing voor mensen die niet met de standaard blokjesbeugel willen rondlopen.

Tanden witter maken of laten bleken kan aan de hand van een bleaching. Dit kan een oplossing bieden voor gele tanden wanneer de verkleuring enkel aan de buitenzijde van de tanden zit. Bij interne verkleuringen, zoals tetracycline verkleuringen, heeft een bleaching geen zin. Een bleaching kan ervoor zorgen dat tanden witter zijn maar het is slechts een tijdelijke oplossing. De duur van het resultaat is afhankelijk van je drink-, eet- en rookgewoonten.

Cosmetische tandheelkunde: facings

Facings, ook wel veneers of facetten genoemd, bieden een totaaloplossing. Facings zijn porseleinen plaatsjes die op maat gemaakt worden en die op de voorkant van de tanden bevestigd worden. Ze bieden een oplossing voor verkleurde tanden, of dit nu gele tanden, grijze tanden of bruine tanden zijn. Daarnaast kan je er ook de vorm van de tanden mee corrigeren. Zo kan je een spleet tussen de tanden (= diastema) dichten, scheve tanden recht doen lijken en te kleine tanden groter doen ogen. Doordat de facings op de natuurlijke tanden worden geplaatst bieden ze zelf een oplossing voor gevoelige tanden.

Bekijk hier meer voor en na foto's en lees getuigenissen >>

De grote hoeveelheid antibiotica in mijn kinderjaren hadden me opgezadeld met echt wel gele tanden. De verkleuring stoorde mij enorm en tastte ook mijn zelfvertrouwen aan. Daarom koos ik resoluut voor GlamSmile veneers, van zodra ik wist dat die mogelijkheid er was.
Annick
2081

Ook iets voor jou?

Wil je graag witte tanden of alleszins wittere tanden? Wil je graag weten wat er voor jou mogelijk is om uw glimlach en gebit mooier te maken? GlamSmile biedt je Gratis en vrijblijvend Smile Advies.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?