Dode tand: doe er wat aan!

Een dode tand weer ‘tot leven wekken’ is jammer genoeg geen optie, maar je kunt ‘m gelukkig wél terug wit laten maken. Ontdek je opties.

Een ‘dode tand’ klinkt niet alleen vreselijk; het kan ook een pijnlijke zaak zijn én tandverkleuringen veroorzaken. Aangenaam is anders … In dit artikel nemen we de oorzaken onder de loep, geven we een verklaring voor die vervelende verkleuring én overlopen we enkele oplossingen voor het probleem. Een dode tand weer ‘tot leven wekken’ is jammer genoeg geen optie, maar je kunt ‘m gelukkig wél terug wit laten maken door te bleken – al is een facing vaak een interessantere optie.

Zo ontstaat een dode tand

Een dode tand ontstaat door het afsterven van de tandzenuw. Dat kan verschillende oorzaken hebben.

  • Door tandbederf of cariës ontstaan er holtes in je glazuurlaag. Als je die onbehandeld laat, kunnen ze leiden tot holtes in de diepere tandlagen. Die diepe gaatjes banen zich uiteindelijk een weg tot in het merg en de zenuw van de tandholte (pulpa). Omdat de doorbloeding stopt, kan de zenuw afsterven. Het resultaat is een dode tand.
  • Een tweede oorzaak ligt bij tandtrauma of een verwonding, bijvoorbeeld door een valpartij of door chronisch tandenknarsen. Ook in dit scenario komt je tand zonder bloed te zitten en sterft de zenuw na verloop van tijd af.

Algemeen kun je dus zeggen dat een dode tand te wijten is aan de bloedstroom die afgesneden raakt, waarna de zenuw afsterft.

Symptomen van een dode tand

Vermoed je dat je een dode tand hebt? Let op symptomen zoals tandpijn en tandverkleuring.

Tandpijn

Hoewel een dode tand gevoelloos is, duurt het wel even voordat je zenuw helemaal afgestorven is. En dat proces kan echt pijn doen. Slechte bacteriën voeden zich met dood weefsel in je tand, wat tot een infectie en eventueel zelfs een abces kan leiden.

Tandverkleuring

Verder treedt er verkleuring op: je tand wordt grijs. Of je krijgt een blauwe tand of zelfs een zwarte tand. Bij het afsterven van de tandzenuw komen er namelijk rode bloedcellen vrij, en die zorgen voor een verkleuring. In het begin is het kleurverschil nog verwaarloosbaar, maar je tand wordt donkerder en donkerder als je niets doet.

Dode tand laten zitten?

Je kan een dode tand laten zitten en vervolgens bleken, maar dan is snel ingrijpen wel noodzakelijk. Als je een infectie hebt, dan kan die zich namelijk in slecht enkele dagen verspreiden naar de wortel van de tand en zelfs naar je kaakbeen. Een dode tand bleken zonder behandeling is daarom geen goed idee.

Hoelang gaat een dode tand mee?

Eenmaal dood kan een tand wel jaren blijven zitten. Maar sowieso doe je er goed aan om een dode tand te laten behandelen om het afgestorven weefsel te verwijderen en infectie te voorkomen.

Dode tand verwijderen?

Als je dode tand echt niet meer te redden is, kun je hem alleen nog laten trekken en vervangen door een brug of implantaat. Gelukkig kan een tandarts je dode tand mogelijk wel behandelen.

Dode tand behandelen

De behandeling van een dode tand is een wortelkanaalbehandeling of endodontie. De tandarts pakt de infectie aan en verwijdert de tandzenuw.

Kun je een dode tand bleken?

Heeft de tandarts je tand kunnen redden? Dat is fantastisch nieuws, maar dan zit je natuurlijk nog altijd met een verkleuring. De tandarts kan je dode tand bleken, maar dat is niet zonder risico. Bleken maakt de tand witter, maar kleurverschil is niet uitgesloten. Bovendien beschermt bleken niet tegen tandbreuk, en dat is iets waar ontzenuwde tanden nu net extra gevoelig voor zijn.

Het oog wil ook wat!

Gelukkig kun je facings laten zetten (een kroon laten plaatsen) om je dode tand weer wit te maken. Facings genieten zelfs de voorkeur bij ontzenuwde tanden, aangezien ze de tand goed beschermen tegen breuken. Bovendien is het kleurverschil met je andere tanden minimaal, omdat je zelf de kleur van de facing kan kiezen.

Wil je snel komaf maken met je verkleurde tand? Kom gerust eens langs voor een vrijblijvend gesprek.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?