Wat kun je verwachten van een tandprothese of… | GlamSmile

Wat kun je verwachten van een tandprothese of tandimplantaat?

In dit artikel bespreken we tandprotheses, en vergelijken we ze met een brug (gevormd door twee of meer kronen aan elkaar). Ontdek er alles over!

Er zijn tal van manieren om je gebit te verbeteren, van bleaching en veneers tot kronen en implantaten. De beste optie hangt af van jouw situatie. Neem nu gele tanden door te veel koffie of wijn te drinken. Daarvoor is bleaching de minst ingrijpende oplossing. Maar bleken werkt enkel op het glazuur en die buitenste laag van de tanden slijt met de jaren. Hoe jonger je bent, hoe beter je resultaat dus. Wil je daarentegen slecht gevormde of afgebroken tand(en) laten corrigeren, dan is een kroon een optie, maar dat is vanuit puur esthetisch overwegingen niet aan te raden, omdat je natuurlijke tand wordt afgeslepen tot een puntje. Een kroon is wél een must wanneer je tand voor een groot deel afgebroken is en je hem moet laten verstevigen om hem überhaupt te kunnen behouden. In dit artikel bespreken we nog een andere mogelijkheid, namelijk tandprotheses. We vergelijken die ook met een brug (gevormd door twee of meer kronen aan elkaar).

Wat is een tandimplantaat?

Een tandimplantaat is een schroef die in je kaakbeen wordt bevestigd, met daarop een kroon. Je krijgt met andere woorden een volledig nieuwe tand en in de plaats van een wortel heb je een schroef. Je kunt zowel één tand als een hele rij tanden laten vervangen door implantaten. Er bestaan zowel vaste tandimplantaten als uitneembare tandprothesen, en die eerste krijgen altijd de voorkeur. Als je geen tandwortels meer hebt en er zitten geen tandimplantaten in je kaakbot, dan trekt het kaakbot namelijk terug.

Wanneer een tandprothese geen optie is

Meerdere tandimplantaten vragen sowieso om een ingrijpende operatie. Dit is evenwel niet altijd aangewezen. Zo zijn implantaten geen optie als je jonger bent dan achttien, omdat je kaken dan nog niet volgroeid zijn. Bovendien is het belangrijk om te weten dat, als je een bepaalde tand al heel lang mist, het bot op die plaats misschien is weggetrokken. Dan geeft je kaak onvoldoende houvast om een implantaat te plaatsen en heb je ofwel een brug nodig, ofwel een bottransplantatie (waarbij bot van je bekken gebruikt wordt om je kaak te verstevigen).

Een implantaat of een brug?

Een brug bestaat enerzijds uit twee of meer kronen die op pijlers passen en anderzijds uit een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Dat tussendeel wordt gevormd door één of meer kunsttanden en/of -kiezen die op de plaats van de open ruimte komen. Het verschil tussen een implantaat en een brug is dat er bij eerste optie geboord wordt in de kaak en bij een brug niet. Maar voor een brug moeten de twee pijlers dan weer volledig afgeslepen worden tot puntjes om daar vervolgens een kroon over te schuiven. Beide systemen hebben dus elk hun voor- en nadelen.

1

De voordelen van een brug

Een brug vereist geen operatie, waardoor je met dit type behandeling meestal sneller en goedkoper gesteld bent.

2

De voordelen van een implantaat

Een implantaat heeft dan weer het voordeel dat de tanden of kiezen in de buurt niet aangetast raken. Bovendien blijft je kaakbot intact: zoals gezegd, vervult de schroef dezelfde functie als je tandwortel, waardoor het kaakbot nauwelijks slinkt.

De conclusie? Als de twee tanden naast de ontbrekende tand perfect gezond zijn en er voldoende bot overblijft om een implantaat te plaatsen, dan is een implantaat meestal de beste optie.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Gratis Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?