Wat kun je verwachten van een tandprothese of tandimplantaat?
Er zijn tal van manieren om je gebit te verbeteren met een tandprothese. Welke soorten bestaan er? Hoeveel kost het? En krijg je er iets van terugbetaald?
Er zijn tal van manieren om je gebit te verbeteren met een tandprothese. De beste optie hangt af van jouw situatie: zit je met een afgebroken tand of mis je meerdere tanden? Wil je misschien je volledige gebit laten vervangen? In dit artikel bespreken we welke soorten tandprotheses er bestaan, hoeveel ze kosten en of je daar iets van terugkrijgt.
Wat is een tandprothese en een tandimplantaat?
Een tandprothese is een kunstmatige aanvulling op of vervanging van je gebit. Als je tanden zo versleten of beschadigd zijn dat ze niet meer goed functioneren, dan kan zo’n prothese redding bieden. Er bestaan verschillende soorten tandprotheses, die elk andere noden dienen. Een tandimplantaat, daarentegen, is een kunstwortel die in de kaak wordt geschroefd en als steun dient voor een prothese.
Welke soorten tandprotheses zijn er?
Een kroon of een brug (dat is een aaneenschakeling van twee of meerdere kronen) zit vast in je mond en kun je er dus niet uithalen. Het is een ideale oplossing als je maar een paar tanden mist. Een kroon poets je op dezelfde manier als je andere tanden.
Een kunstgebit is een losse tandprothese en dus volledig uitneembaar. Als de meeste van je tanden verloren of beschadigd zijn, dan is een kunstgebit een mogelijke oplossing. Het is het soort gebit dat je ’s nachts in een glas water legt.
Een klikgebit lijkt op een gewoon kunstgebit, maar wordt bevestigd op implantaten. Daardoor kun je het niet uitnemen. Mensen die nog maar weinig of geen tanden hebben en die geen loszittend kunstgebit willen, kiezen vaak voor deze tandprothese.
Hoeveel kost een tandprothese?
De prijs van een tandprothese hangt af van heel wat factoren. Zo spelen je eigen wensen en verwachtingen natuurlijk mee, maar ook de staat van je gebit. Heb je zowel voor je bovenste als onderste tandboog een prothese nodig? Dan zal de prijs hoger liggen.
Ook het materiaal beïnvloedt de kosten. Zo zijn een kroon of brug en een klikgebit duurder dan een kunstgebit, maar comfortabeler om te dragen omdat ze vastzitten. Om de exacte prijs van een tandprothese te weten, ga je het best op consultatie bij je tandarts. Die onderzoekt dan je gebit en stelt op basis daarvan een behandelplan voor.
Hoeveel krijg ik terugbetaald van een tandprothese?
Vanaf de leeftijd van vijftig jaar heb je recht op een terugbetaling van je tandprothese, maar dat geldt alleen voor een uitneembaar exemplaar. Er bestaan enkele uitzonderingen op die leeftijdsgrens, zoals tandverlies na chemotherapie.
Of kies voor veneers
Wil je een stralend gebit, maar zie je een tandprothese niet zitten? Dan is er gelukkig nog een andere optie: veneers. Deze schildjes plaatsen we op je tanden voor een mooi en blijvend resultaat! Kom gerust een langs voor een vrijblijvend adviesgesprek.