Wat is tandglazuur, en waarom is het zo belangrijk?

Je hebt je tandarts misschien al over ‘tandglazuur’ horen spreken, maar wat is dit precies? En waarom is het zo belangrijk voor de bescherming van je tanden?

In een tandpastareclame, bij de tandarts of op de verpakking van je nieuwe tandenborstel: je bent het woord ‘tandglazuur’ ongetwijfeld al tegengekomen. Maar wat betekent het precies, en waarom is het zo belangrijk? Volg even mee.

Wat is tandglazuur?

Tandglazuur is de harde, buitenste laag van je tanden. Het is zelfs het hardste materiaal in het menselijk lichaam, nog sterker dan botten. De kleur van gezond tandglazuur varieert van lichtgeel tot grijs- of blauwachtig wit en het is zo’n twee tot drie millimeter dik.

Wist je trouwens dat je tandglazuur bijzonder veel mineralen bevat? Het bestaat namelijk voor 95 procent uit calcium en fosfaat. De overige bestanddelen zijn water (4 procent) en eiwitten (1 procent).

Waarom is het belangrijk?

Tandglazuur beschermt je tanden tegen verval en overgevoeligheid. Zure dranken en voedingsmiddelen (denk aan frisdrank, fruitsap, saladedressing of wijn) kunnen je tandglazuur aantasten, waardoor het afslijt. Dat proces noemen we ook wel ‘erosie’.

Hoe gaat die erosie precies in z’n werk? Wel, doordat het zuur in contact komt met je tanden, wordt het harde glazuur tijdelijk zachter. Daardoor raakt het sneller beschadigd, bijvoorbeeld door je tandenborstel of tong. Als je tandglazuur volledig verdwijnt, komt de onderliggende laag tandbeen bloot te liggen. Je tanden worden dan gevoeliger voor warmte en kou (inderdaad, dat ijsje!) en je zult sneller last hebben van gaatjes.

Belangrijk om te weten: tandglazuur bevat geen levende cellen, dus het kan nooit meer opnieuw aangroeien!

Hoe kun je je tandglazuur beschermen?

Gelukkig kun je zelf goed zorg dragen voor je tandglazuur met de volgende tips.

  • Poets je tanden niet té hard, want zo versnel je de erosie van tandglazuur.
  • Poets je tanden niet meteen na een maaltijd, maar wacht een halfuurtje. Vlak nadat je iets van zure voeding of drank hebt genuttigd, is je tandglazuur namelijk het meest vatbaar voor beschadiging.
  • Gebruik een rietje als je fruitsap of frisdrank drinkt. Zo komt het zuur niet in direct contact met je tanden.
  • Drink genoeg water tijdens de dag om voedingszuren weg te spoelen.
  • Last but not least: ga regelmatig op controle bij de tandarts!
Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?