Gek op rode wijn, maar je tanden niet? | GlamSmile

Gek op rode wijn, maar je tanden niet?

Een glaasje rode wijn voor de tv of bij een dampend bord pasta: voor veel mensen is dat het toppunt van gezellig genieten. Maar hoewel jij misschien dol bent op dat drankje, doe je er je tanden echt geen plezier mee. Betekent dat dat je nooit meer rode wijn mag drinken als je witte tanden wil houden? Hier kom je te weten waarom het zo’n vaart niet loopt!

Waarom is rode wijn slecht voor je tanden?

Net als koffie bevat rode wijn agressieve pigmenten die doordringen in het poreuze oppervlak van onze glazuur, de eerste verdedigingslinie van onze tanden. En net als frisdranken is wijn zuur, waardoor het de erosie van glazuur nog eens bevordert. Alsof dat nog niet erg genoeg is, bevat rode wijn bovendien tannine, een stof die ook in thee zit en die je niet alleen een droge mond bezorgt, maar zich ook aan je tanden gaat hechten.

Toch rode wijn drinken, maar dan zó

Moet je daarom wijn volledig uit je leven bannen? Je hoeft je glaasje rood niet helemaal af te zweren, maar je treft beter wel bepaalde voorzorgsmaatregelen om te verhinderen dat het je tanden geel maakt:

  • Poets je tanden voordat je jezelf een glas uitschenkt (rode wijn hecht zich namelijk aan tandplak)
  • Spoel je mond zorgvuldig met water nadat je een glas wijn hebt gedronken
  • Eet iets bij het drinken, om het effect van de zuren en de tannine te verminderen

Toch last van gele of grijze tanden?

Als deze waarschuwingen jammerlijk te laat kwamen en je tanden al verkleurd zijn door rode wijn, is bleaching of whitening misschien een optie. Opgelet, deze procedure helpt alleen bij extrinsieke verkleuringen, of verkleuringen in het glazuur, veroorzaakt door onder meer wijn, koffie of thee. Heb je te kampen met intrinsieke verkleuringen (verkleuringen in de kern van de tand), dan zijn porseleinen facetten de enige oplossing. Een leuke extra: met zulke veneers kun je niet alleen de kleur, maar ook de vorm en de stand van je tanden aanpakken!Meer informatie nodig? Onze Smile Consulentes helpen je graag op weg.


Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Gratis Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?