Facings na parodontitis?

Ontdek wat parodontitis is, wat je eraan kunt doen, en hoe je je gebit weer doet opleven nadat dit vervelende probleem van de baan is.

Tandplak lijkt onschuldig, en dat is het op zich ook. Maar als je het niet laat behandelen, kan het een ontsteking van het tandvlees of gingivitis veroorzaken. En als die ontsteking uitbreidt naar je kaakbot, krijg je te kampen met parodontitis. Dat is heel wat slechter nieuws, want in het ergste geval kun je de aangetaste tanden kwijtraken. Ontdek wat je eraan kunt doen, en hoe je je tanden weer doet opleven na parodontitis.

Van gingivitis naar parodontitis

Als je last krijgt van een tandvleesontsteking, dan is die te wijten aan slechte bacteriën. De boosdoeners houden zich op in de tandplak die als een laagje over je tanden ligt. Laat je de situatie ongemoeid, dan verkalkt je tandplak tot tandsteen, en daarover kan dan weer een nieuw laagje tandplak ontstaan. Wanneer je die opeenstapeling van tandplak en tandsteen niet aanpakt, kun je last krijgen van een tandvleesontsteking. Zo’n ontsteking herken je aan:

  • rood tandvlees
  • gezwollen tandvlees
  • een slechte adem
  • een vieze smaak in de mond
  • eventueel terugtrekkend tandvlees, waarbij de tandwortel (deels) bloot komt te liggen

Maar een tandvleesontsteking is niet altijd goed zichtbaar en doet meestal geen pijn. Het probleem kan dus onopgemerkt blijven. In dat geval kan een ontsteking van je tandvleesrand uitbreiden. Bacteriën verzamelen zich in de ruimte onder het tandvlees en verspreiden zich tot in de weefsels die je tanden met je kaakbot verbinden. In de ruimte tussen je tand en je tandvlees (de zogenaamde pockets) ontstaat op die manier weer tandplak. Uiteindelijk breekt het steunweefsel af en komen je tanden los te zitten. Zelfs afbraak van het kaakbot behoort tot de mogelijkheden.

Voorkomen en genezen

Door je tanden goed te poetsen en jaarlijks op controle te gaan bij de tandarts kun je tandvleesontstekingen voorkomen. Ook sigaretten afzweren is een goed idee, want roken bevordert tandvleesontstekingen.

Maar wat als je al een ontsteking hebt? De tandarts begint je behandeling met het verwijderen van tandsteen en bacteriën. Als het probleem nog niet te ver gevorderd was, geneest je tandvlees vanzelf en hecht het zich terug vast aan je tanden. Eventueel krijg je antibiotica voorgeschreven.

Een zogenaamde ‘flapoperatie’ behoort ook tot de mogelijkheden. Als er nog tandplak of tandsteen achterblijven in de diepere pockets, maakt de tandarts je tandvlees los en schuift hij het opzij. Daarna legt hij je wortels en kaakbot bloot om alles grondig te kunnen schoonmaken. Tot slot hecht hij je tandvlees weer vast. De hechtingen mogen eruit na één tot twee weken.

Terug een mooi gebit na parodontitis

Werd je parodontitis met succes behandeld, maar ben je niet meer tevreden over je gebit (dat inderdaad heel wat heeft moeten doorstaan)?

  • Als de driehoekige, grijze uitlopers bovenaan je tanden niet te groot zijn, kun je ze camoufleren met veneers.
  • Ben je tanden kwijtgeraakt? Dan kun je je toevlucht nemen tot een brug of implantaat, of een uitneembaar kunstgebit.

Eens bekijken wat we voor jou kunnen doen? Neem gerust contact op voor meer informatie!

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?