Hoe witte tanden krijgen? | GlamSmile

Hoe witte tanden krijgen?

Als we de kleur van onze tanden konden kiezen, dan kozen we waarschijnlijk met zijn allen tandpasta-wit. Helaas is de kleur van ons gebit voor een groot deel genetisch voorbestemd en wordt het met de leeftijd vanzelf iets donkerder. Toch kan je met deze tips van jouw gele tanden witte tanden maken.

1

Poetsen

Begin bij het begin. Hét geheim voor een gezond en mooi gebit blijft een goede mondhygiëne: poets 2 tot 3 keer per dag je tanden. Zo vermijd je dat etensresten je glazuur aantasten en voorkom je vergeling door hardnekkig tandsteen. Ook een halfjaarlijks tandartsbezoek is een must. Lees hier hoe je goed je tanden poetst.

2

Stop met roken

Dat roken de gezondheid schaadt, weten we allemaal. Maar ook voor het gebit is roken nefast. Het veroorzaakt onder andere aanslag op tanden en tandvlees, verkleuring van de tanden en een slechte adem. Daarnaast lopen rokers op langere termijn een groter risico op mondkanker en tandvleesaandoeningen.

3

Matig met gekleurde drank en voedsel

De kleurstoffen in gekleurde dranken kunnen je tanden verkleuren en zorgen dus voor gele tanden. Koffie, thee, rode wijn en frisdranken consumeer je dus beter met mate. Wil je jezelf toch verwennen met een glaasje rode wijn of een pittige koffie? Drink daarna een glas water om het risico op vlekken te beperken.
Ook eten volgt dezelfde logica als drank: hoe witter het voedsel dat je eet, hoe witter je tanden. Gepigmenteerd voedsel zoals rode biet, bosbessen en wortelen zullen dus een slechter effect hebben op het kleur van je tanden dan bijvoorbeeld kip of rijst.

4

Kies voor groente, fruit en zuivel

Een uitzondering op de regel hierboven zijn aardbeien. Het appelzuur in aardbeien lost vlekjes op je tanden op en maakt ze witter.
Knapperig fruit zoals zure appels scrubben je tanden en voorkomen zo gele tandaanslag. Heb je op je werk geen tandenborstel bij de hand? Eet een appel. Door hun ontsmettende werking helpen kruiden als salie en basilicum ook om je tanden wit te houden. Zuivelproducten bevatten dan weer calcium dat het tandglazuur versterkt en je gebit wit houdt.

5

Bleachers

Je kan natuurlijk ook overwegen om je tanden professioneel te laten bleken met een whitening gel. Raadpleeg hiervoor eerst je tandarts en ga zeker niet zelf aan de slag.
In tegenstelling tot wat velen schrijven, beschadigen deze zelfgemaakte whitening pasta’s (denk maar aan citroensap, bakpoeder,…) je tandglazuur!

Een duurzaam alternatief voor jarenlang witte tanden zijn facetten of veneers.
Deze ultradunne porseleinen facings worden bovenop de bestaande tanden gekleefd. Ze worden volledig op maat gemaakt en verkleuren nooit.

Wil je hier graag meer over weten? Vraag gratis Smile Advies aan.

Bron: hln.be

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Gratis Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?