Hoe witte tanden krijgen? | GlamSmile

Hoe witte tanden krijgen?

Zijn je tanden hun witte kleur stilaan verloren, of was je gebit om te beginnen al niet stralend wit? Deze tips staan garant voor een mooi gebit!

Als we de kleur van onze tanden konden kiezen, dan kozen de meesten waarschijnlijk voor Hollywood-wit. Helaas is de kleur van je gebit voor een groot deel genetisch bepaald en wordt het met de tijd vanzelf iets donkerder. Je glazuurlaag verdunt namelijk geleidelijk, waardoor de onderliggende laag gelig tandbeen begint door te schemeren. Bovendien dringen kleurstoffen uit voedingsmiddelen makkelijker door in zo’n niet-meer-optimale glazuurlaag, wat opnieuw leidt tot verkleuringen. Word je al zenuwachtig van het vooruitzicht een geel gebit te krijgen? Dat is nergens voor nodig. Met deze tips hou je je tanden wit, of kun je weer witte tanden krijgen.

1

Poetsen (maar niet schrobben)

Laat ons beginnen bij het begin. Hét geheim voor een gezond en mooi gebit blijft een goede mondhygiëne. Poets twee tot drie keer per dag je tanden. Zo vermijd je dat etensresten je glazuur aantasten en voorkom je vergeling door hardnekkig tandsteen, dat ontstaat doordat mineralen uit het speeksel afzetten op achtergebleven tandplak, waarna dat laagje versteent.

Met heel hard schrobben bereik je evenwel niets: je beschadigt er je tandvlees en glazuur mee. Maak gedurende minstens drie minuten cirkelbewegingen (een elektrische tandenborstel vergemakkelijkt dat taakje) en werk systematisch, zodat je niets overslaat. Time je poetsbeurt desnoods een paar keer met je smartphone, want drie minuten is lang (een GMI-poll in opdracht van Colgate wees uit dat 38% van de Belgen niet aan drie minuten mondhygiëne per dag komt). Suikervrije kauwgom kan een poetsbeurt nooit vervangen, maar bevordert de speekselproductie wel, wat je dan weer tegen tandbederf beschermt.

2

Stop meteen met roken

Dat roken de gezondheid schaadt, weten we allemaal. Maar ook voor het gebit is roken nefast. Sigaretten vormen een regelrechte aanslag op je tanden en tandvlees, werken verkleuring van de tanden (en je vingers!) in de hand en geven je een slechte adem. Daarnaast lopen rokers op langere termijn een groter risico op mondkanker en tandvleesaandoeningen. Volgens vlaanderenstopmetroken.be, een initiatief van de Vlaamse overheid, lopen rokers drie keer zo veel risico op vroegtijdige sterfte dan niet-rokers.

3

Matig met gekleurde drank en voedsel

De kleurstoffen in gekleurde dranken kunnen je tanden verkleuren. Om gele tanden te vermijden, hou je je consumptie van koffie, thee, rode wijn en frisdranken dus maar beter binnen de perken. Wil je jezelf toch verwennen met een glaasje rode wijn of een pittige koffie? Drink daarna een glas water om het risico op vlekken of verkleuringen te beperken.

Niet alleen wat je drinkt, maar ook wat je eet heeft natuurlijk een invloed op je gebit. Hoe witter het voedsel dat je eet, hoe beter voor je tanden. Gepigmenteerd voedsel zoals rode biet, bosbessen en wortelen zal dus sneller tot tandverkleuringen leiden dan bijvoorbeeld kip of rijst.

4

Tanden witter maken met … groenten, fruit en zuivel

Gekleurd voedsel, gekleurde tanden? Klopt, maar er zijn uitzonderingen. Zo lost het appelzuur in aardbeien vlekjes op je tanden op en maakt het ze zelfs witter. En knapperig fruit zoals zure appels scrubt dan weer je tanden en voorkomt op die manier gele tandaanslag. Heb je op je werk geen tandenborstel bij de hand? Eet gewoon een appel!

Door hun ontsmettende werking helpen kruiden als salie en basilicum tot slot ook om je tanden wit te houden. Zuivelproducten bevatten dan weer calcium dat het tandglazuur versterkt en je gebit wit houdt.

5

Witte tanden krijgen: bleaching to the rescue?

Als je witte tanden wil krijgen, kun je natuurlijk je gebit door een professional laten bleken met een whitening gel. Je gaat beter niet thuis zelf aan de slag met zelfgemaakte whitening pasta’s (denk maar aan citroensap of bakpoeder), want die kunnen je tandglazuur beschadigen!

Wil je echter jarenlang van je witte tanden genieten? Dan zijn facetten of veneers de enige oplossing. Deze ultradunne porseleinen facings worden boven op de bestaande tanden gekleefd. Ze worden volledig op maat gemaakt en verkleuren nooit.

Wil je hier graag meer over weten? Vraag gratis Smile Advies aan.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Gratis Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?