Heb je nog steeds grijze vullingen?

De grijze vullingen voor een gaatje in je tanden, we kennen ze allemaal maar al te goed. Toch pas je er best mee op. Door het amalgaam dat er in verwerkt zit, zijn ze eigenlijk niet zo gezond. In oktober werd er in het Japanse Minamata nog een mondiaal amalgaamverdrag gesloten, met als doel om in een decennium het gebruik van amalgaam in tandartspraktijken drastisch te doen dalen.

Schadelijk voor je gezondheid

Amalgaam is een combinatie van een poeder van een tin-zilververbinding en kwik en wordt al sinds 1830 gebruikt door tandartsen om gaatjes of cariës te vullen. Maar al enkele jaren werpen steeds meer en meer gezondheidsorganisaties het schadelijke effect van kwik in het menselijk lichaam op.

Amalgaamvullingen geven namelijk dagelijks kwik af bij het consumeren van onder andere warme dranken of bijvoorbeeld kauwgom.

De WHO (World Health Organization) geeft aan dat elk lichaam maar een bepaalde hoeveelheid kwik kan verdragen en dat personen met veel amalgaamvullingen vaak deze hoeveelheid overschrijden.

Niet mooi in je mond

De meeste mensen vinden amalgaamvullingen ook vanuit esthetisch opzicht niet mooi, grijze vullingen zijn namelijk goed zichtbaar.

Een alternatief voor de amalgaamvullingen is een vulling met composiet. Dit is een materiaal dat niet giftig is en dankzij zijn witte kleur er ook voor zorgt dat niemand nog kan zien dat je vullingen hebt wanneer je lacht.

In het mondiaalbindend amalgaamverdrag in Minamata werd dan ook afgesproken dat universiteiten de toekomstige tandartsen niet meer met amalgaam mogen leren werken en dat de verzekeringsmaatschappijen of mutualiteiten de terugbetaling van amalgaamvullingen zouden moeten terugschroeven.

Bij het plaatsen van facetten wordt ervoor gekozen om, zeker bij je fronttanden, de amalgaamvullingen te laten vervangen door composietvullingen. Veneers of facetten zijn namelijk gemaakt van transparant porselein en de grijze kleur van je amalgaamvullingen kan dan zichtbaar blijven.

Bron: de Tandartsenkrant editie 463

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?