Waarom (suikervrije) kauwgom kauwen goed is

Een studie van de ADA (de American Dental Association) heeft aangetoond dat gedurende twintig minuten na de maaltijd suikervrije kauwgom kauwen tandbederf kan voorkomen.

Iets te veel look gegeten voordat je naar die belangrijke vergadering – of erger nog - op date moet vertrekken, maar zit je ondertussen al in de auto op weg naar je bestemming? Snel een kauwgom in je mond om die kwalijke geur te maskeren! Maar kauwgom heeft natuurlijk nog tal van andere voordelen. Tenminste, als je de suikervrije variant neemt, want kauwgom met suiker is een regelrechte aanslag op je tanden.

Gaatjes tegengaan met suikervrije kauwgom

Een studie van de ADA (de American Dental Association) heeft aangetoond dat gedurende twintig minuten na de maaltijd suikervrije kauwgom kauwen tandbederf kan voorkomen. Kauwgom bevordert namelijk de speekselproductie, waardoor het helpt om voedselresten ‘weg te spoelen’ en zuren te neutraliseren. Toch mag je daaruit niet afleiden dat het een goed idee is om na elk maal of elke snack een kauwgom in je mond te stoppen. Minstens even belangrijk is het om je mond en kaken de nodige rust te gunnen gedurende de dag; en dat wordt natuurlijk lastig als je continu met een kauwgom in je mond loopt.

Je glazuur beschermen

Je tanden poetsen met een tandpasta met fluoride verstevigt je tanden en kan zelfs voorkomen dat beginnende gaatjes verder evolueren naar echt tandbederf. Maar voor wie niet meermaals per dag kan tandenpoetsen, hebben we goed nieuws: suikervrije kauwgom zorgt niet alleen voor het nodige speeksel om onwelkome zuren mee te neutraliseren, het houdt ook de erosie van het tandglazuur tegen door je tanden van de nodige mineralen te voorzien. En een sterker glazuur betekent dan weer een betere verdediging tegen tandbederf en gaatjes!

Suikervrije kauwgom: méér dan ‘snoep’

Hoewel we kauwgom vaak associëren met snoep, doet het je tanden wel degelijk een plezier. Wist je trouwens dat de gewoonte om kauwgom te kauwen al eeuwenlang meegaat? Het enige verschil is dat we vroeger gom uit bomen in onze mond stopten (bijvoorbeeld berkenhars), terwijl kauwgom nu synthetisch wordt vervaardigd.

Vragen over jouw glimlach?
Vraag Gratis Smile Advies aan

Wenst u graag persoonlijk advies?

Krijg Smile Advies
Wenst u graag persoonlijk advies?