De oorzaken van een slechte adem
Er zijn van die dingen waarvan je zou willen dat je omgeving je erop attent maakt, zoals voedselresten die tussen je tanden zitten of … het feit dat je adem onfris ruikt. Dat je last hebt van een slechte adem, ook wel halitosis of ‘foetor ex ore’ genoemd, besef je zelf niet, maar het is wel heel gênant én onaangenaam voor je gesprekspartner. Het komt behoorlijk vaak voor: een op de vijf mensen kampt ermee. We zetten de belangrijkste oorzaken op een rij in dit artikel. Zo weet je waarop je moet letten om er komaf mee te maken.
Voedings- en geneesmiddelen
Je adem kan slecht gaan ruiken door bepaalde voedingsmiddelen zoals look, rauwe ajuin, kolen, vetten en eiwitten. Halitosis is in dat geval geen structureel probleem: eet je die boosdoeners niet, dan stinkt je adem niet. Verder hebben sommige geneesmiddelen een slechte adem als bijwerking. Dat komt omdat ze je mond uitdrogen en zo de bacteriegroei bevorderen. Tot slot zijn alcohol en roken een slecht idee als je een frisse adem wil.
Slechte adem: bacteriën in je mond
Bacteriën in je mond zijn heel normaal. Maar ze zijn in vele gevallen wel verantwoordelijk voor een kwalijke geur. Ze zetten voedselresten en slijmen om in zwavelgas en da’s hét recept voor een slechte adem. Zo weet je trouwens meteen waarom je misschien vooral ’s ochtends last hebt van een stinkende adem. ’s Nachts krijg je een droge mond en krijgen bacteriën de kans om zich te vermenigvuldigen. Het probleem is meestal meteen opgelost: een slokje water nemen en klaar. Heb je altijd een droge mond? Dan geef je bacteriën meer kans. Goed poetsen (ook je tong) is sowieso de boodschap, net als tandplak regelmatig laten verwijderen. Ook tandplak is namelijk een broeihaard voor bacteriën. Het kan leiden tot een tandvleesontsteking en, opnieuw, een slechte adem.
Andere oorzaken voor een stinkende adem
Ten slotte kan een slechte adem nog veroorzaakt worden door een abces of schimmelinfectie. Vraag zeker aan je tandarts wat de behandelopties zijn!